Recomandările pompierilor pentru prevenirea incendiilor din locuințe
Mai multe incendii au avut loc de la începutul iernii şi până acum la nivelul judeţului, ca urmare a folosirii incorecte a sobelor de teracotă sau a altor mijloace de încălzire improprii.
17 Ianuarie 2024, 12:07
Încă un incendiu a avut loc, ieri, la o gospodărie din cartierul brașovean Şchei, pentru că un coş de fum nu era izolat de alte materiale combustibile. Este doar unul din incendiie care au avut loc de la începutul iernii şi până acum la nivelul judeţului, ca urmare a folosirii incorecte a sobelor de teracotă sau a altor mijloace de încălzire improprii.
Un ultim sondaj arată faptul că 43% dintre români se încălzesc cu soba cu lemn, cărbune sau gaz natural, iar în multe cazuri, faptul că acestea nu sunt curăţate corespunzător,duce chiar la pierderea de vieţi omeneşti. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov revin cu reguli obligatorii de prevenţie. Purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, Ciprian Sfreja:
„Având în vedere că o mare parte din incendiile produse în ultima perioadă sunt legate de sistemele de încălzire, vă recomandăm să respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor în locuințe. Verificați coșurile de evacuare a fumului, reparațiile, izolațiile termic și curățați-le periodic. Aveți grijă la amplasarea materialelor combustibile sau inflamabile în apropierea sistemelor de încălzire. Manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire cum ar fi sobe, reșouri, calorifere, aeroterme cu defecte sau cu improvizații. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile”.
Doar în perioada minivacanţei de Revelion, pompierii braşoveni au avut 12 intervenții pentru stingerea incendiilor, în tot județul.