Referendum local pentru parcul IUS?
La alegerile locale și europarlamentare, brașovenii ar putea fi întrebați și dacă își doresc un parc în zona IUS, în cadrul unui referendum local pe care l-ar putea organiza primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
14 Martie 2024, 15:55
La alegerile locale și europarlamentare, brașovenii ar putea fi întrebați și dacă își doresc un parc în zona IUS, în cadrul unui referendum local pe care l-ar putea organiza primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Cel puțin așa a afirmat edilul la dezbaterea publică din această săptămână pe tema oportunității amenajării unui parc pe fosta platformă industrială Lubrifin IUS.
Viitorul parc este proiectat pe o suprafață de 9,2 hectare și ar deveni cel mai mare parc al Brașovului, însă pentru asta, municipalitatea are de rezolvat mai multe probleme.
Una este faptul că terenul respectiv are mai mulți proprietari privați.
„Realist vorbind, uitându-mă la alte administrații cu care mereu încercăm să ne comparăm și să fim mai buni, mai rapizi, mai eficienți, nu cred că putem mai devreme de 4-5 ani de zile să spunem că va fi parcul acesta dat în funcțiune. Cred că e important de spus că la nivelul comunității eu n-am identificat rezistență. Cred că toți ne dorim un parc în centrul Brașovului. Avem această oportunitate fantastică, dată de faptul că platforma e la ora actuală neconstruită, inclusiv de faptul că i-a expirat PUZ-ul anul trecut și am și justificat de ce PUZ-ul acesta n-a fost oportun să mai fie prelungit. Dacă este necesar, iau în calcul inclusiv referendum local, pentru că oricum se apropie niște alegeri. Pot să inițiez un referendum local și el să fie organizat cu ocazia alegerilor locale”, a spus primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Parcul, așa cum arată proiectul pe hârtie, ar urma să aibă zone de relaxare, de practicare a sportului, locuri de joacă pentru copii, dar și o roată panoramică.
Chiar de ar fi reglementată situația juridică a terenurilor, municipalitatea va avea de parcurs mai multe etape până la amenajarea parcului, respectiv decontaminarea terenurilor, proiectarea tehnică, studii care trebuie aprobate de consilieri și abia apoi amenajarea lui.
Toate acestea însă presupun licitații sau proceduri de atribuire.
Un termen optimist pentru realizarea lui, dacă municipalitatea ar fi proprietar, ar fi de 5 ani.