Refugiații ucraineni, consultați gratuit de medicii de familie
Medicii de familie ar putea acorda asistenţă refugiaţilor ucraineni a anunțat, astăzi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, de Ziua Mondială a Refugiatului.
20 Iunie 2022, 16:23
Medicii de familie ar putea acorda asistenţă refugiaţilor ucraineni a anunțat, astăzi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, de Ziua Mondială a Refugiatului.
De la declanșarea războiului în Ucraina, în România au intrat în jur de 1.2 milioane de refugiați din țara vecină, dintre care aproape 85.000 au rămas la noi în țară, iar aceștia au nevoie de acces la servicii de asistență medicală primară, a precizat oficialul de la Sănătate. În acest sens, reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) la București au contactat medici de familie în legătură cu acest subiect.
“Bolile pentru care oferim asistența medicală spitalicească, în mod gratuit, trebuie să putem să le oferim și accesul la servicii de asistență medicală primară. Știu că sunt colegii de la biroul OMS România care au luat legătura cu numeroși medici de familie. Așteptăm un răspuns pozitiv din partea lor. Dacă nu, ne vom implica și noi să luăm legătura cu organizațiile profesionale ale medicilor de familie, astfel încât accesul la servicii de medicină a familiei să fie posibil”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Totodată, pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brașov a fost postat un anunț potrivit căruia a fost dezvoltată aplicația destinată generării numerelor unice temporare de identificare, tocmai pentru a-i ajuta pe refugiați. A fost adăugată posibilitatea introducerii codurilor numerice personale înscrise în permisele de ședere ale cetățenilor străini sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina.