Reprezentanții HORECA, nemulțumiți de proiectul de lege care prevede impozitarea bacșișurilor
Proiectul de lege care prevede impozitarea bacșișurilor cu 10% ar putea provoca un adevărat exod al angajaţilor din HoReCa, spun comercianții brașoveni.
09 Noiembrie 2022, 12:37
Proiectul de lege care prevede impozitarea bacșișurilor cu 10% ar putea provoca un adevărat exod al angajaţilor din HoReCa, spun comercianții brașoveni.
Documentul prevede ca bacșișul încasat de la clienți să fie trecut pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia şi să fie impozitat.
“După ce că bacșișul este din ce în ce mai mic - populația nu mai are bani și de bacșiș, abia are bani să vină în restaurante - și atunci, dacă mai dăm și taxa pe bacșiș, o să fie un venit și mai mic. După ce că în timpul pandemiei foarte mulți angajați s-au reorientat în alte domenii, după care a fost o criză imensă de personal în domeniul acesta, abia am reușit să mai adunăm ceva populație spre noi în această vară când restricțiile au fost mai puține sau chiar deloc, acum se va întâmpla un exod mai mare al angajaților spre alte domenii. Se va ajunge într-o situație în care vor munci cei care fac această activitate, adică patronii vor intra în bucătărie, în bar, vor deveni ospătari”, a precizat președintele Asociației Comercianților din Piața Sfatului, Horia Huluban.
Pe lângă impozitare, va începe şi numărătoarea banilor din casele de marcat, un lucru ce va îngreuna munca angajaţilor.
Mai mult, salariile mici din domeniu sunt compensate, în prezent, cu bacșișurile lăsate de clienți, astfel că impozitarea ar duce doar la nemulţumiri în rândul angajaţilor, susține Horia Huluban:
“În principal, clienții sunt obișnuiți să plătească un bacșiș de 5%, 7%, 10% în majoritatea cazurilor. Acesta rotunjește venitul unui ospătar cu aproximativ 1.000 - 1.500 de lei pe lună, care e foarte important. Adică dacă un angajat în domeniul acesta are un salariu de 3.000 de lei, scăzând impozitul, mai rămâne cu aproape 2.000 de lei pe care îi va primi în mână. Cu un bacșiș de 1.000 de lei, ajunge la 3.000 de lei pe lună. Acesta este un venit care, hai să zicem că nu e bun, dar îi ajută oricum. Dacă și acesta dispare, atunci dispar și angajații din domeniu”.
Proiectul de lege a fost aprobat de comisia de buget și urmează să intre la votul final în plenul Camerei Deputaților.
Sursa foto: arhivă