Responsabilitatea pentru reducerea poluării aparține primăriilor, spune ministrul Mediului
Ministerul poate să vină în sprijinul autorităților publice locale cu programe naționale, dar responsabilitatea pentru calitatea aerului este a unităților administrativ teritoriale, a declarat, ieri, ministrul Mediului Tanczos Barna, la Brașov.
10 Septembrie 2021, 11:15
Ministerul poate să vină în sprijinul autorităților publice locale cu programe naționale, dar responsabilitatea pentru calitatea aerului este a unităților administrativ teritoriale, a declarat, ieri, ministrul Mediului Tanczos Barna, la Brașov. Prezent la Conferința Internațională de Politici Publice de Mediu, oficialul a vorbit despre necesitatea implicării autorităților publice locale în implementarea măsurilor de reducere a poluării.
"Ministerul face politici publice, ministerul poate să vină cu programe naționale în sprijinul autorităților publice locale, dar responsabilitatea pentru calitatea aerului, de exemplu, responsabilitatea pentru programele de îmbunătățire a calității aerului, responsabilitatea pentru programe de spălare a străzilor, de colectarea deșeurilor, de înființarea a unor zone cu acces limitat pentru mașini poluante este responsabilitatea unității administrativ teritoriale. Noi trebuie să venim în sprijinul lor, noi trebuie să venim cu programe și cu finanțare în sprijinul UAT-urilor, dar până la urmă deciziile, începând de la București la Iași, Cluj sau Timișoara, se iau pe plan local. De multe ori aceste decizii sunt nepopulare, dar văzând tendința în care merge toată Uniunea Europeană, toată planeta, practic, vor veni, în perioada următoare, multe decizii nepopulare și pe sechestrarea carbonului, și pe eliminarea fosilului ca sursă de energie până în 2050, reducerea emisiilor de carbon. Deci toate aceste decizii, care au fost luate deja pe plan mondial, vor afecta autoritățile publice locale și eu mă bucur că aici vedem inițiativă, vedem unități administrativ teritoriale, orașe, comune, care vor să facă ceva și care sunt gata să ia aceste decizii responsabile", a declarat ministrul Tanczos Barna.
Ministrul Mediului a menționat, totodată, că Ghidul de finanţare a Programului privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice a fost aprobat şi va fi publicat în Monitorul Oficial.
"Pornim cel mai mare program de eficientizare energetică a construcțiilor publice din proprietatea primăriilor. Este un program bazat pe 1,4 miliarde de lei, program care probabil mâine (vineri - n.r.) va apărea în Monitorul Oficial ghidul de implementare, care a fost în consultare publică. Venim în continuare cu programul de staţii de încărcare pentru maşini electrice, cu cel pentru iluminat stradal verde, ecologic, cu programele pe maşini electrice, inclusiv pentru primării şi venim cu sprijin pentru a implementa programe de înverzire a oraşelor", a afirmat ministrul Mediului.
Oficialul de la Mediu a adăugat că Ministerul va acorda sprijin administraţiilor locale care doresc să planteze pe foste zone industrial.
"Anul acesta, am transferat mai multe suprafeţe forestiere în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale. La Suceava, de exemplu, avem deja o pădure urbană, unde planul de amenajare este în pregătire şi, probabil săptămâna viitoare, se va aproba la Bucureşti cu Parcul Văcăreşti, venim alături de primăriile care vor să facă managementul acestor spaţii verzi. Pregătim un program de renaturare a fostelor zone industriale şi, în acest sens, am primit, din partea primarului din Târgu Mureş o solicitare, unde 20 de hectare de spaţiu verde din curtea unei foste fabrici de cărămidă va fi renaturat. Deci, venim în sprijinul acestor primării care vor să creeze oaze în oraşe, astfel încât să aducem mai aproape natura de cetăţenii care trăiesc în marile aglomerări urbane", a precizat Tanczos Barna.
Prin programul de eficientizare energetică a clădirilor publice, primăriile, consiliile judeţene şi instituţiile din subordinea autorităţilor locale vor putea obţine finanţări de până 100% din valoare proiectelor de reabilitare termică a clădirilor, de la 3 milioane de lei în cazul comunelor, la 10 milioane de lei municipiile mari.