România anului 2050, regândită, astăzi, în Poiană
"Rethink România (Regândește România) pentru anul 2050" are loc astăzi, în Poiană.
16 Septembrie 2022, 16:52
Cum reconstruim educația? Cum va arăta România în 2050? Sunt doar două dintre întrebările la care antreprenori, politicieni, reprezentanți din administrații publice locale și tineri – elevi și studenți - caută răspunsuri, în Poiana Brașov, unde astăzi se desfășoară evenimentul „Rethink România (Regândește România) pentru anul 2050”.
“În primul rând, cred că trebuie să ne punem întrebarea cum vrem să arate țara asta în 2050. Noi sperăm ca tinerii să iubească să trăiască în România, pentru că dacă vor iubi tinerii vor iubi și ceilalți să trăiască și nu vor mai pleca. Cum facem să avem o țară în care să iubim să trăim? Trebuie să schimbăm contextul”, a spus unul dinte organizatorii evenimentului, anteprenor în turism, Dragoș Anastasiu.
Cristina și Victor sunt doi adolescenți implicați în organizația UNICEF, care le-au vorbit participanților la întâlnirea de la Brașov despre dorințele și viziunea lor în ceea ce privește viitorul.
Ei și-au exprimat dorința de a se implica mai mult în viața socială a comunității, astfel că susțin propunerea pentru acordarea dreptului la vot de la 16 ani.
“Chiar cred că suntem destul de maturi încât să putem să luăm aceste decizii și chiar cred că votul la 16 ani ar impune un spirit civic la un nivel mai înalt”, ne-a spus Cristina.
“Cred că există anumite inițiative care ne dau nouă, copiilor, la momentul actual, oportunitatea de a ne spune părerea, dar cu siguranță se poate mai bine. Putem să acordăm mai mult atenție copiilor, părerilor lor și viziunii lor”, a precizat Victor.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o intervenție online la acest eveniment și a afirmat că această conferință lansează o serie de provocări binevenite:
“Planul strategic integrat de reducere a abandonului școlar, aplicat chiar din acest an școlar, asigurarea resurselor financiare necesare pentru învățământul preuniversitar, adaptarea rețelei școlare la nevoile comunităților - am garanția că vor schimba în bine învățământul românesc și ne vor oferi o resursă umană educată și bine calificată. Acestora li se adaugă politici dedicate, precum cea de învățare remedială, programul «Școala după școală», finanțare adecvată pentru programul «A doua șansă», măsuri prevăzute în noile legi ale Educației care, o dată aplicate, vor oferi șanse în plus pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă”.
Și Brașovul trebuie regândit, spune primarul orașului, Allen Coliban, de asemenea prezent la summitul din Poiana Brașov:
“Brașovul, îl regândim și avem o nouă viziune. Avem totodată o strategie de dezvoltare a educației în Brașov. Noi suntem un model de bune practici în ceea ce privește învățământul dual. Avem școala Profesională Kronstadt. Foarte multe administrații locale vin să învețe de la Brașov cum se poate adapta oferta educațională la nevoia mediului de afaceri. Continuăm aceste demersuri cu un proiect mare de campus dual în Brașov, o investiție de aproximativ 20 de milioane de euro”.
Pe lângă educație și starea demografiei, alt subiect intens dezbătut a fost criza forței de muncă.
Summitul Rethink România 2050 se va încheia în această seară, după ora 18.00.