Salvatorii montani, sfaturi pentru cei care sună la 112
Cooperarea cu operatorul STS și dispecerii agențiilor de intervenție este deosebit de importantă pentru stabilirea locului unde este necesară intervenția.
Articol de Nicolae Jalea, 23 Iulie 2024, 13:04
Având în vedere ultimele evenimente și apelurile preluate de către dispeceratul din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Brașov, salvatorii montani vă recomandă să respectați următoarele sfaturi atunci când sunați la 112 pentru a eficientiza apelul de urgență și pentru a facilita intervenția promptă a echipelor de salvare.
– Păstrați-vă calmul. Rămâneți liniștiți, pentru a putea furniza informații corecte și utile. Încercați să vă concentrați pe întrebările și instrucțiunile operatorului.
– Răspundeți clar întrebărilor. Fiecare răspuns prompt și precis poate accelera intervenția. Ascultați cu atenție ce vă întreabă operatorul și răspundeți la subiect.
– Descrieți cât mai exact cele întâmplate. Detaliile clare și complete sunt vitale pentru evaluarea situației. Explicați cronologic evenimentele și menționați orice detaliu important, cum ar fi starea persoanelor implicate.
– Menționați clar locația, pentru a facilita găsirea rapidă a locației. Folosiți repere vizibile sau puncte de orientare cunoscute dacă nu știți exact adresa.
– Respectați indicațiile operatorului. Urmați sfaturile și instrucțiunile primite pentru siguranța dumneavoastră și a echipei de intervenție. Operatorul 112 și dispecerul Salvamont Brașov vă poate oferi instrucțiuni esențiale care pot salva vieți până la sosirea ajutorului.
Aplicația Apel 112 dezvoltată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale vă este utilă dacă sunați la numărul de urgență 112 prin intermediul acesteia, deoarece poziția geografică este transmisă automat către Sistemul 112.
Toate cele patru metode de localizare implementate în țara noastră (AML, aplicația mobilă Apel 112, Geolocation și Cell ID/Sector ID) sunt complementare una celeilalte, însă nici una nu este infailibilă. Din acest motiv, când sunați la 112, oferiți, pe cât posibil, cât mai multe detalii privind locul urgenței!
Cooperarea cu operatorul STS și dispecerii agențiilor de intervenție este deosebit de importantă pentru stabilirea locului unde este necesară intervenția.
Citește și: Tragedie evitată în Munții Făgăraș