Sărbătoarea Întâmpinării Domnului
Întâmpinarea Domnului este marcată, de fiecare dată, la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, pe 2 februarie. Este sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, iar ortodocșii au de dezlegare la pește.
02 Februarie 2022, 09:00
Sărbătoare mare, astăzi, în calendarul ortodox. Întâmpinarea Domnului este marcată, de fiecare dată, la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, pe 2 februarie. Este sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, iar ortodocșii au de dezlegare la pește.
S-ar părea că această sărbătoare se ține încă de prin anii 382 - 384 d.Hr., la Ierulasim, iar prima sa atestare documentară care confirmă acest aspect a fost în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria.
Conform scrierilor bisericești, în această zi, Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și de Iosif pentru a respecta legea vremurilor de atunci, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie închinat lui Dumnezeu, în a 40-a zi de la naștere. Această sărbătoare este și cea care marchează momentul biblic în care Iisus Hristos este recunoscut ca Mesia de către preotul Simeon care vestește lumii minunea.
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost introdusă la Roma de papa Gelasiu, în anul 494, înlocuind străvechea sărbătoare păgână a Lupercaliilor. În partea de Răsărit, a început să se sărbătorească în penultimul an al domniei împăratului Justin I, 526 d.Hr, iar generalizarea ei s-a făcut în cursul secolului VI.
Fapta biblică a rămas model și în zilele noastre când mamele își duc copiii la biserică, la 40 de zile după naștere, pentru molifta de curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane.