Scrumiere mobile pentru turiștii care urcă pe Tâmpa
Turiştilor care vizitează în această primăvară muntele Tâmpa administratorul acestuia le-a pregătit o serie de surprize. Una dintre acestea vizează scrumierele portabile ce le vor fi distribuite pentru a nu mai arunca ţigări în natură.
17 Februarie 2022, 13:42
Turiştilor care vizitează în această primăvară muntele Tâmpa administratorul acestuia le-a pregătit o serie de surprize. Una dintre acestea vizează scrumierele portabile ce le vor fi distribuite pentru a nu mai arunca ţigări în natură.
Rangerul Rezervaţiei Tâmpa, Viorel Mihai, a precizat, pentru emisiunea ”Pulsul Zilei”, că din această primăvară vor fi demarate o serie de acţiuni de conştientizare prin care turiştii vor fi informaţi despre traseele turistice şi starea acestora şi vor fi sfătuiţi cum să se comporte pe munte.
”Pe lângă o reparare totală a tot ce înseamnă infrastructură de ridicare pe Tâmpa. Turiștilor le împărțim aceste scrumiere mobile. Ideea vine tot din partea voluntarilor noștri. Vorbim cu oamenii și le dăm aceste scrumiere mobile în sensul de a nu mai arunca chiștoace de țigări pe jos. Pe lângă faptul că sunt inestetice și reprezintă o sursă de poluare pentru mediu, sunt si foarte periculoase. Aceste țigări aruncate la întâmplare pot oricând să declanșeze un mic incendiu. Anii trecuți chiar am participat la niște incendii de fond forestier în vecinătatea Muntelui Tâmpa, mici incendii care s-au transformat în incendii de vegetație mai mari și pe care le-am stins cu greu. La acțiune au participat pompieri, Kronstadt, voluntari, foarte multă lume. Turiștilor le explicăm foarte clar care este riscul ca, printr-un simplu gest de a arunca un chiștoc de țigară aprins în pădure, să se pot întâmpla foarte multe lucruri rele. Le explicăm oamenilor prin aceste acțiuni de conștientizare și faptul că nu e bine și nu e frumos să arunce deșeuri. Aceste acțiuni sunt făcute periodic de către noi și colegii noștri de la Salvamont, voluntarii care participă. Deci încercăm să vorbim cu oamenii, să le explicăm, să-i facem să înțeleagă. Oamenii sunt receptivi, ne mulțumesc pentru idee și întotdeauna acest mod de a veni în fața turiștilor este foarte bine primit. Dă foarte bune rezultate. Oamenii, de multe ori, trebuie convinși, nu trebuie învinși. Doar ca ultimă măsură revine această măsură punitivă, amenzile și alte lucruri. Încercăm să vorbim și să convingem oamenii că muntele trebuie respectat din toate punctele de vedere”, ne-a declarat Viorel Mihai, rangerul Rezervaţiei Tâmpa.
Sursa foto: Radio România Brașov FM