Scurtmetraje din perioada anilor 1950-1990, la Brașov
KineDok, Muzeul Amintirilor din Comunism și Asociația Artburg vă așteaptă marți, 18 octombrie, la muzeu, cu o serie de scurtmetraje din perioada anilor 1950-1990, proiectate în prezența criticului de film și curatorului Călin Boto.
11 Octombrie 2022, 12:10
KineDok, Muzeul Amintirilor din Comunism și Asociația Artburg vă așteaptă marți, 18 octombrie, la muzeu, cu o serie de scurtmetraje din perioada anilor 1950-1990, proiectate în prezența criticului de film și curatorului Călin Boto.
Filmele din selecția „Sahia Vintage“ aparțin studioului de cinema documentar al României socialiste „Alexandru Sahia“ și fac parte din seria de proiecții de filme documentare KineDok, a cărei a 8-a ediție se desfășoară toamna aceasta în orașul de la poalele Tâmpei.
Evenimentul este finanțat din bugetul Municipiului Brașov și face parte din proiectul „Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“ al Asociației One World Romania, care a început în luna august la Brașov.
“Acum, proiectul continuă altături de muzeul care prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. (...) Departe de a fi un manifest nostalgic, muzeul oferă publicului o perspectivă unică asupra vieții din perioada dictaturii comuniste, de la 1948 până la Revoluția din 1989. În completarea datelor istorice, vizitatorii vor descoperi o radiografie a societății, cu întâmplări și fapte scrise de oameni obișnuiți, care au simțit cu intensitate acei ani. (...) Muzeul este gândit ca un spațiu în care cei născuți după ’89 pot găsi răspunsuri la întrebările pe care le au despre perioada comunistă. În același timp, el poate reprezenta o legătură între generațiile actuale și cele de părinți și bunici, un gest care să aducă mai multă înțelegere și apreciere”, au transmis organizatorii evenimentului.
În sala unde va avea loc proiecția de film sunt 24 de locuri, iar în cadrul evenimentului vor putea fi vizionate, începând cu ora 19.00, următoarele titluri:
- A cui e vina (reg. Florica Holban, 1965);
- Craiova vazută din car (reg. Titus Mesaroș, 1974);
- Sedință cu părinții (reg. Doru și Paula Segall, 1980);
- Echipajul (reg. Doru Segall, 1985);
După proiecție, publicul este invitat la un dialog cu Călin Boto și reprezentantele Muzeului.
KineDok este un program internațional de distribuție alternativă pentru filmul documentar, care se desfășoară în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.
Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.
Proiecțiile KineDoc vor continua, în luna noiembrie, în fiecare seară de marți, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.