Se scot "păcănele" în afara oraşului?
Jocurile de noroc ar putea deveni amintire în interiorul orașelor. Asta dacă proiectul de lege propus de parlamentari se va transforma în realitate.
09 Septembrie 2023, 03:50
Celebrele păcănele și jocurile de noroc ar putea deveni amintire în interiorul orașelor. Asta dacă proiectul de lege propus de parlamentari se va transforma în realitate. Senatul a dat aviz favorabil cu un vot în unanimitate pentru scoaterea sălilor de jocuri de noroc la periferia orașelor. Este vorba despre localități mai mici de 20 de mii de locuitori.
În cazul marilor orașe, cum este și Brașovul, va exista câte un aparat sau o sală de jocuri la 20 de mii de oameni, dar tot la marginea orașului. Conform acestui proiect de lege, aparatele vor fi interzise în apropierea școlilor, parcurilor, bisericilor și chiar a băncilor. Într-o declarația acordată Televiziunii Române, Cristi Pascu, președintele Asociației Organizatorilor Jocurilor de Noroc, crede că această lege ar încuraja practicarea ilegală a jocurilor de noroc.
„Suntem stupefiați de această variantă care ar duce la un dezastru. Industria cea pe care o vedeți în orașe aduce cea mai mare contribuție pe sectorul de jocuri de noroc în cadrul bugetului de stat. Discutăm de peste 1% din PIB care ar dispărea. Promovarea jocului responsabil. Aceasta este soluția. Cred că așa ceva se și dorește de către politicieni”, a declarat la TVR preşedintele Asociaţiei Organizatorilor Jocurilor de Noroc, Cristi Puiu.
În municipiul Brașov funcționează peste 250 de săli de jocuri. Numai în zona Gemenii - bulevardul Alexandru Vlahuță avem 15 astfel de săli. Cât de gravă este dependența de jocuri de noroc ne spune psihologul Maria Vasluianu.
„Jocurile de noroc nu ne afectează starea fizică ca și dependență, dar ne afectează starea emoțională. Iar în timp, starea emoțională poate să ducă și la probleme de natură fiziologică. Cum ne putem da seama? Timpul foarte mare petrecut în fața aparatelor sau al activității în sine cu jocul respectiv”
Părerile brașovenilor sunt împărțite.
„Eu sunt de acord cu îngreunarea accesului la aceste păcănele. Dar totuși, chiar niciuna în oraș mi se pare o măsură extremă. Exact atunci când interzici cuiva ceva apar fenomene deviante. Nu aș vrea să fie interzis cu totul în oraș”
„Suntem de acord să le scoată că strică tineretul. Îl strică pur și simplu. Sunt dependenți, își pierd și casele. Suntem foarte de acord cu treaba asta”
„Statul ar pierde în cazul ăsta. Și așa se plâng că nu au bani”
„De ce credeți că ar trebui scoase? Pentru că strică tineretul din ziua de astăzi, viitorul lor. Nu sunt bune, nu sunt de acord cu jocurile de noroc”
Și amenzile ar fi mult mai aspre. Conform proiectului de lege, cea minimă e de 100.000 lei, iar cea maximă de 200.000 lei. Aproape 50.000 de oameni și-ar pierde locul de muncă dacă proiectul ar deveni lege. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.