Se solicită bani pentru două proiecte importante pentru sănătatea populației din Brașov
Este vorba despre Terapie intensivă neonatală "Împreună cu părinții" și "Dotarea cu echipamente a Cabinetului Planificare Familială din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov".
19 Aprilie 2023, 18:18
Documentele a două proiecte importante pentru sănătatea populației din Brașov au fost încărcate zilele trecute în platforma electronică a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, potrivit administrației județene.
Este vorba despre Terapie intensivă neonatală "Împreună cu părinții" și "Dotarea cu echipamente a Cabinetului Planificare Familială din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov".
Primul proiect - Terapie intensivă neonatală "Împreună cu părinții" - în valoare de aproximativ 13 milioane de lei, a fost iniţiat de Consiliul Judeţean în parteneriat cu Maternitatea Brașov. Astfel, administraţia judeţeană îşi propune să îmbunătăţească dotările şi să extindă capacitatea compartimentului de ATI nou-născuţi din cadrul Maternităţii prin achiziţia a 36 de echipamente şi aparatură de screening, printre care 11 incubatoare, 11 ventilatoare şi 11 monitoare pentru funcţii vitale.
Cel de-al doilea proiect, în valoare de circa 400.000 de lei, are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, prin dotarea cu echipamente medicale performante și inovative a cabinetului de planificare familială care funcționează în Ambulatoriul Tractorul, din cadrul Spitalului Județean Brașov.
Cabinetul este singurul de acest tip din municipiul Brașov, la care au acces și comunitățile din împrejurimi, iar serviciile de planificare familială pot fi accesate de toate persoanele, indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Adresarea la cabinet este directă, nu este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, iar elevii, studenții, persoanele casnice şi persoanele fără venit beneficiază de gratuitate.
Cabinetul este inclus şi în programul de screening pentru cancerul de col uterin din Regiunea Centru. În ultimii trei ani, aici au fost realizate circa 3.000 de consultații de planificare familială, s-au desfăşurat recoltări pentru teste Babeș Papanicolau, teste vizând bolile specifice şi testări HIV.