Secetă la lacuri. „E dezastru din punct de vedere ecologic”
Lipsa ploilor și, mai ales, temperaturile extrem de ridicate pe o perioadă de timp îndelungată au condus la scăderea drastică a nivelului apelor în mai multe lacuri din zona umedă Dumbrăvița – Rotbav.
Articol de David Ştefan, 26 August 2024, 12:01
Seceta a fost atât de pregnantă, încât unele lacuri au secat complet, în ciuda faptului că, printr-un proiect POIM, în iarnă au fost amenajate conducte care să aducă apă de la pâraiele din zonă. Numai că arșița a făcut ca și aceste cursuri de apă să sece, iar conducta s-a dovedit insuficientă.
Cât de gravă este situația a explicat profesorul de la Facultatea de Silvicultură a Universității Transilvania Brașov, Dan Ionescu: „În toată aria protejată avem o vară fără precedent, cu secări de pâraie, debite mici și scăderi de niveluri. Cea mai afectată iar Ia Rotbav, din păcate, pentru că acolo aproape toate pâraiele nu mai au debit. Sigur, situația actuală, cu lipsa precipitațiilor de aproape două luni și căldurile excesive, constante, a făcut, pe de o parte, să nu mai fie apă și pe de altă parte, să se evapore ceea ce era. E dezastru din punct de vedere ecologic, dar nu numai. O văd integrat lucrurile în sensul în care suferă și omul, suferă interesele omului”.
Seceta a făcut ca mulți pești să moară, însă profesorul Dan Ionescu spune că, dacă nu se va ajunge la nivelul normal al apei, efectele cele mai devastatoare se vor înregistra abia anul viitor.
„Fauna, cum vă spuneam, e afectată în integralitatea sa, cea piscicolă și în general acvatică. Păsările, unele profită de faptul că e apă mică, sunt foarte multe care mănâncă de pe mâl direct, însă problema gravă o văd abia la anul, pentru că dacă până atunci nu se va reface complet volumul de apă în toate lacurile importante pentru păsări, atunci cuibăritul va fi compromis. Ele au nevoie de anumite niveluri de apă în stuf sau în vegetația lemnoasă unde cuibăresc. Și fără apă chiar nu se poate face nimic”, a adăugat Dan Ionescu.
Dan Ionescu amintește că avem multe entități care se ocupă de arii protejate, de natură și de conservarea biodiversității și acestea ar trebui să intervină în mod real, cu bani prin proiecte tehnice care să aducă apă în aceste lacuri. Profesorul de la Universitatea Transilvania spune că la Dumbrăvița lacul are încă apă și anumite specii, pentru care s-au construit insulele și platformele plutitoare au cuibărit aici chiar mai devreme decât se aștepta. Autoritățile au, însă, datoria să intervină în mod proactiv cu soluții tehnice prin care să suplimenteze volumul de apă, deoarece sunt afectat chiar și în mod direct interesele oamenilor, prin reducerea pescuitului și vânatului.
Citește și: "Marea hămăceală”, la Brașov