Secțiile clinice de psihiatrie, mutate la Sânpetru
Psihiatria clinică, parte a spitalului clinic din Brașov, funcționează, din această lună, la Sânpetru, în clădirea în care până anul trecut a funcționat Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie.
Articol de Sorin Ţîrcă, 08 August 2024, 15:11
Este vorba despre 2 secții care au fost mutate din sediul de pe strada Pundului din Brașov.
Clădirea din Sânpetru a fost renovată în totalitate de Consiliul Județean Brașov prin intermediul unui proiect cu fonduri europene încheiat în anul 2021.
Valoarea proiectului a depășit 11 milioane de lei. Însă ambițiile sunt mult mai mari pentru această unitate.
”M-am gândit că este firesc să primească această adresabilitate, de secție de psihiatrie, din motive foarte lesne de înțeles, în sensul că așezarea acestei clădiri este într-o zonă pretabilă pentru această categorie de persoane, respectiv, am putut să intabulăm, pe lângă clădirea existentă și curtea și terenul existent al clădirii, încă 16.000m², donație de la Primăria Sânpetru, unde putem construi o adevărată secție de psihatrie nouă, corelat cu ceea ce există, pentru 500 de paturi”, a spus președintele Consiliului Județean Brașov, Todorică Șerban.
Pentru ca pacienții să beneficieze de cele mai bune condiții de recuperare, Primăria Sânpetru a dat și ea o mână de ajutor.
”Astăzi avem o clinică de psihiatrie înființată pe raza comunei Sânpetru, la fostul centru de pneumoftiziologie. Contribuția Primăriei Sânpetru a fost prin punerea la dispoziție a terenului, în urma unei solicitări venite din partea Consiliului Județean. Am cedat terenul, prin hotărâre de Consiliul Local, cum este legal și normal, iar mai departe, investițiile în acest centru au fost făcute de către Consiliul Județean Brașov”, a explicat primarul comunei Sânpetru, Marian Arhire.
În prezent, unitatea de la Sânpetru este cea mai modernă de acest profil din țară, afirmă directorul spitalului, dr. Titus Szasz:
”Acest loc ne oferă condiții net superioare, atât pentru desfășurarea în sine a actului medical, cât și pentru întreg colectivul medical și, înainte de toate, pentru beneficiarii noștri. Pentru pacienții noștri, condițiile de spitalizare și structura spitalului ne oferă condiții mult mai bune decât ceea ce am avut înainte”.
În condițiile actuale, sănătatea mentală este o provocare pentru toți, astfel că existența unei astfel de unități într-un cadru natural cât mai potrivit este extrem de benefică, este de părere deputatul brașovean dr Cristina Vecerdi:
”Sănătatea mentală, multă vreme a fost un subiect tabu. Trebuie abordat multidisciplinar, trebuie să i se acorde foarte multă atenție și pentru asta este nevoie ca toți factorii responsabili să facă pași pentru dezvoltarea acestei ramuri a medicinei care se numește Psihiatrie și iată că la Brașov s-a întâmplat acest lucru”.
Reamintim că până în 2022, secțiile care sunt acum la Sânpetru – cu un total de 84 de paturi, erau în clădirea de pe strada Mihai Eminescu, de unde însă au trebuit să elibereze spațiul, după ce autoritatea județeană nu a mai plătit chiria majorată pe care o cerea proprietarul clădirii. Așa încă, din 2022 până în august 2024, secțiile au funcționat în sediul central al Spitalului de Neuropsihiatie, de pe strada Prundului. Aici, în prezent funcționează secția Psihiatrie neclinică și Neurologie.