Sfaturi de la Salvamont pentru schiorii de tură
Salvamont transmite câteva reguli pe care schiorii de tură ar trebui să le cunoască și să le respecte pe pârtii atât ziua, cât și în condiții nocturne.
Articol de Nicolae Jalea, 11 Ianuarie 2025, 17:54
Pe timpul zilei schiorii trebuie să urce doar pe margine, iar în condiții nocturne să folosească exclusiv pârtia Drumul Roșu, dar doar până la Cabana Postăvaru și nu mai tarziu de ora 22:00.
Salvamontiștii recomandă ca în perioada în care pârtiile și instalațiile de transport pe cablu sunt deschise, urcarea să se facă doar pe marginea pârtiei și doar în șir indian, în cazul grupurilor, altfel, există riscul să fie loviți de ceilalți practicanți.
În condiții nocturne, trebuie să se folosească exclusiv pârtia Drumul Roșu, atât pentru urcare, cât și pentru coborâre.
Toate celelalte pârtii necesită troliere pentru a putea fi amenajate. În acest caz, riscul de a lovi cablurile de troliere ale mașinilor de amenajat pârtiile este mare, iar accidentările pot fi dintre cele mai grave. Acestea sunt cabluri metalice groase, cu foarte multă tensiune în ele, greu de observat, mai ales în condiții nocturne.
De asemenea, este recomandat ca urcarea să nu se facă mai sus de Cabana Postăvaru. Din zona Kanzel pleacă două văi principale, Lamba și Seacă, văi pe care se rătăcesc cei mai mulți schiori, mai ales în condiții de întuneric sau ceață. Totodată, deasupra cabanei, Drumul Roșu intersectează pârtia Ruia, care nu poate fi amenajată decât prin troliere, riscul lovirii cablurilor fiind mare.
Coborârea în stațiune nu trebuie să se facă mai mai târziu de ora 22:00. Depășirea acestei ore reduce timpul pe care administratorul domeniului schiabil îl are pentru pregătirea pârtiei.
Mașinile de amenajat prelucrează stratul de zăpadă aflat la suprafața pârtiei, acesta având nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a se întări. Schiatul pe pârtia proaspăt amenajată va lăsa multe urme care se vor întări și vor deveni un real pericol de accidentare pentru turiști, odată cu redeschiderea domeniului, în ziua următoare.
Schiorii trebuie să coboare cu precauție și viteză redusă, pentru că. în condiții de întuneric, obstacolele și denivelările de pe pârtie sunt mult mai greu vizibile.
Pe timp de noapte, atât pentru urcare, cât și pentru coborâre, schiorul trebuie să aibă în permanență o sursă de lumină asupra sa, pentru a putea fi ușor reperat de către ceilalți schiori care coboară sau de utilajele de intervenție ale Administrației Domeniului Schiabil și Salvamont.
Citește și: Iarna s-a reinstalat la Brașov