”Share Location: Rezistența Făgăraș”, despre viața femeilor care au luptat împotriva comunismului
Despre viața femeilor care au luptat împotriva comunismului puteți afla mai multe prin intermediul proiectului ”Share Location: Rezistența Făgăraș”.
Articol de Ruxandra Stoica, 22 Mai 2024, 14:24
”Share Location: Rezistența Făgăraș” este un proiect al Institutului de Cercetare Făgăraș care aduce în prim-plan viața femeilor care au luptat împotriva comunismului.
Proiectul include o piesă de teatru documentar, dezbateri publice, o expoziție și mai multe ateliere pentru copii și tineri.
În cadrul acestuia sunt vizate teme mai puțin explorate ale moștenirii comuniste în societatea contemporană, cum ar fi rolul femeilor în lupta de rezistență, memoria colectivă sau procesul de vindecare.
Primul eveniment prezentat în proiect este premiera spectacolului de teatru documentar ce va avea loc pe data de 13 iunie în Crama Cetății Făgăraș.
„Spectacolul e conturat în jurul femeilor rezistenței, cele fără de care, cred eu, mișcare armată împotriva comunismului ar fi avut o cu totul altă soartă. Le-am intervievat pe multe dintre ele de-a lungul anilor, mai întâi pentru a înțelege povestea celor din prima linie, bărbații din munți, apoi am revenit la dialogul cu ele pentru a descifra împreună post-memoria luptei de rezistență la scară mică. Share location este despre ele și despre noi, despre urmele comunismului dincolo de granițele Țării Făgărașului”, a spus Ioana Hașu, inițiatoarea proiectului.
Piesa va fi jucată apoi:
➢ sâmbătă, 15 iunie - #Garaj30 – Mândra
➢ vineri, 21 iunie, Șura Culturală Gușterița - Sibiu
➢ sâmbătă, 20 iulie, Teatrul Bis – Sibiu
➢ vineri, 26 iulie - Recea
➢ duminică, 28 iulie - Șona
➢ vineri, 23 august - Memorialul Închisoarea Pitești
➢ duminică 25 august – Muzeul de Artă Casa Simian, Râmnicu Vâlcea
De asemenea în cadrul proiectului sunt organizate și o serie de ateliere pentru copii.
„Atelierul e bazat pe jocuri de rol, experimente, materiale audio și video, dar și poze vechi sau documente din arhive. E o întoarcere în timp, cum îmi place să le spun copiilor, în țara bunicilor și străbunicilor noștri. Aflăm împreună ce aveau voie și ce nu aveau voie să facă, ce se întâmpla cu cei care nu respectau regulile, de ce și de cine le era frică, ce mâncau și cum trăiau”, a adăugat Ioana Hașu.
Proiectul este dedicat memoriei Eugeniei Comănici, dar și sutelor de femei din Țara Făgărașului care și-au riscat viața în timpul regimului comunist.