Sisteme de detecţie a nivelului crescut de oxigen în 5 spitale din Brașov
Până în vara anului 2023, cele 5 spitale din subordinea Consiliului Județean (CJ) Brașov vor avea instalate sisteme de detecţie a nivelului crescut de oxigen, precum şi de alertare în caz de incendiu.
22 Iunie 2022, 09:33
Până în vara anului 2023, cele 5 spitale din subordinea Consiliului Județean (CJ) Brașov vor avea instalate sisteme de detecţie a nivelului crescut de oxigen, precum şi de alertare în caz de incendiu, printr-un proiect implementat cu fonduri nerambursabile în valoare de peste 900.000 de euro.
Potrivit administrației județene, proiectul „Creşterea siguranţei pacienţilor din punctul de vedere al securităţii la incendiu în cadrul spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean Braşov” a fost selectat pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.
Proiectul a fost elaborat de specialiștii CJ pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Maternitate, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie şi Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Brașov.
Din valoarea totală a proiectului, de peste 900.000 de euro, 10 procente vor fi asigurate de la bugetul local.
Implementarea proiectului înseamnă adoptarea măsurilor necesare pentru creşterea gradului de securitate la incendii în unităţile medicale, prin instalarea unor sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu cu acoperire totală, precum și de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă.
Totodată, vor fi realizate lucrări de reabilitare, modernizare şi extindere a infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului, precum și a infrastructurii de fluide medicale.
În momentul de faţă, majoritatea clădirilor în care funcţionează spitalele brașovene nu dispun de sisteme care să detecteze concentrația de oxigen. Sunt disponibile doar detectoare mobile de oxigen, care nu sunt eficiente. Specialiștii Consiliului Județean au precizat că, în lipsa unui sistem de urmărire permanentă a concentrației de oxigen, există riscul de producere a unor evenimente nedorite care pot determina rănirea sau chiar decesul pacienților.
După instalarea noilor sisteme, în momentul în care este detectată o creştere a nivelului de oxigen într-o încăpere, instalaţia opreşte automat alimentarea cu electricitate şi gaz, iar pericolul de incendiu sau explozie este evitat.
Termenul de implementare a proiectului este luna iunie 2023.
Sursa foto: arhivă / Radio România Brașov FM