Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, în 3 localiții din județ
Brașovul este printre puținele județe din România fără un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor, condiție impusă de forurile europene pentru gestionarea eficientă a deșeurilor.
16 Februarie 2023, 16:08
Brașovul este printre puținele județe din România fără un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor, condiție impusă de forurile europene pentru gestionarea eficientă a deșeurilor.
După ce administrația locală Prejmer a respins propunerea administrației județene de a amplasa în comună investițiile principale ale unui astfel de sistem, au fost identificate alte zone în acest sens.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că au fost stabilite locaţiile pentru acest proiect:
“Va fi o stație de transfer, care va fi la Rupea, o stație cu sortare, tratare mecano-biologică, compostare și stație deepurarela Părău, pentru zona Țara Făgărașului și o altă investiție cu sortare, tratare mecano-biologică, compostare, cogenerare și stație deepurarela 3 kilometri de Măieruș. Avem gata documentațiile, studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, analiza instituțională, avem gata studiile din etapa de prefezabilitate”.
Zoltan Szenner a precizat că proiectul de investiții a trecut de faza studiilor de fezabilitate și urmează etapa Planurilor Urbanistice Zonale şi a avizelor necesare.
Oficialul din adminsitrația județeană a subliniat că nici una dintre locaţii nu va avea componentă de depozitare, adică nu va fi groapă de gunoi.
De ce este nevoie de Sistem de Management Integrat al Deşeurilor ne-a spus tot Szenner Zoltan:
“Pentru că toți generăm deșeuri (...) unii mai puțin, unii mai mult, pentru că în lipsa SMID-ului - județul Brașov este unul dintre puținele județe care nu au SMID - suntem ineficienți în gestionarea deșeurilor. Acest lucru se vede și în tarifele care trebuie plătite de populație. Avem poluare cauzată de deșeurile aruncate peste tot, efectiv nu avem altă variantă pe termen lung decât SMID-ul”.
În ceea ce priveşte costurile implementării proiectului, Szenner Zoltan nu a putut avansa deocamdată cifre, doar că ar putea trece de suma de 100 de milioane de euro.