Soluția de finanțare pentru proiectul Spitalului Regional Brașov, așteptată de la Guvern
Soluția de finanțare pentru proiectul Spitalului Regional Brașov este așteptată de la Guvern.
14 Noiembrie 2022, 23:48
Soluția de finanțare pentru proiectul Spitalului Regional Brașov este așteptată de la Guvern.
Cel puțin așa a spus primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, într-o ședință de îndată în care aleșii locali au aprobat prelungirea parteneriatul încheiat de Primărie cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Parteneriatul viza consultanță până când proiectul este adus la nivelul de studiu de fezabilitate.
“În faza aceasta nu mai avem nevoie de consultanții tehnici. Deci subcontractorii BERD-ului și-au încetat mandatul. Recomandarea a fost să prelungim acordul până când vom ajunge la o decizie din partea Guvernului. Vă repet, avem acest proiect estimat la 490 de milioane de euro. Este un spital regional mai ieftin din punct de vedere al bugetului estimat în faza SF decât celelalte 2 spitale regionale pe care Ministerul Sănătății le are în derulare. Pentru niciunul dintre cele 4 spitale regionale, al nostru și cele 3, încă nu este clarificată sursa de finanțare”, a precizat primarul Allen Coliban.
Conform unui acord tripartit – Primărie, Consiliu Județean, Ministerul Sănătății, acesta din urmă își asumă identificarea surselor de finanțare, a mai precizat edilul.
“La ora actuală, acestea sunt cel puțin 3 direcții: o soluție prin Programul Operațional Sănătate, care încă nu este schițat; o soluție prin parteneriatul public-privat, existând finanțator în persoana BERD, care vor să finanțeze construirea, iar statul român să înceapă să plătească împrumutul doar după ce spitalul este funcțional și o a treia variantă, cea care se ia în calcul, un mix de soluții, în care echipamentele ar putea fi plătite din anumite surse de finanțare, construcția din altele”, a adăugat Allen Coliban.
Studiul de fezabilitate a fst aprobat de aleșii locali în decembrie 2021 și, potrivit acestuia, viitoarea unitate ar urma să aibă 31 de secții, 77 de specialități, peste 972 de paturi.