Soluții pentru a trece cu bine peste zilele toride de vară
Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.
Articol de Nicolae Jalea, 25 Iunie 2024, 13:22
Canicula din ultimele zile pare să se mai fi domolit dar temperaturile contiinuă să fie peste normalul perioadei. Specialiștii dau mai multe soluții pentru a trece cu bine peste zilele toride de vară.
Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, evitați aglomerațiile, expunerea la soare, și efortul fizic intens între orele 11.00 — 18.00. Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.
Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe. Evitați băuturile ce conțin cofeină sau zahăr în cantitate mare. Nu consumați alcool, inclusiv bere, aceste băuturi vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.
Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animal. Mâncați fructe și legume cum ar fi pepene, prune, roșii sau iaurt, echivalentul unui pahar cu apă, mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică.
Mențineți legătura cu persoanele în vârstă, rude, vecini, persoane cu dizabilități, interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistentă ori de câte ori au nevoie. Nu lăsați copiii sau animalele de companie singuri sau singure în autoturisme.
Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.
Pentru a limita creșterea căldurii în locuință închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele sau draperiile, țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință, deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință și închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.
Pentru persoanele vârstnice se mai recomandă crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe facute în casă fără adaus de conservanți, alimentația va fi predominant din legume și fructe proaspete și se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile, este interzis consumul de alcool și cafea în timpul caniculei.
Citește și: Noi instructori de prim ajutor pregătiți de Crucea Roșie