Spitalele din Brașov sunt pline cu pacienți cu Covid-19. Autoritățile caută soluții
Nu vă relaxați prea mult, păstrați măsurile de prevenție recomandate de autorități, mai ales cu privire la igiena mâinilor, păstrarea distanței față de alte persoane, evitați locurile aglomerate.
16 Iunie 2020, 14:24
Nu vă relaxați prea mult, păstrați măsurile de prevenție recomandate de autorități, mai ales cu privire la igiena mâinilor, păstrarea distanței față de alte persoane, evitați locurile aglomerate. Sunt doar câteva dintre sfaturile medicului specialist în epidemiologie, dr. Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov.
În ultimele zile a crescut alarmant numărul de îmbolnăviri la Brașov, spitalele în care sunt tratați pacienți cu coronavirus fiind pline.
Brașovul se află pe locul al III-lea în clasamentul îmbolnăvirilor cu virusul Covid-19 în țară, după Suceava și București, cu 1.051 de cazuri de la începutul epidemiei, dintre care peste 500 s-au vindecat, iar alți 58 de brașoveni au decedat.
Dacă numărul cazurilor va crește și mai mult în perioada următoare, ar fi posibilă și instituirea stării de carantină în zonele cu focare, dacă nu chiar în tot județul Brașov.
Interviu cu dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, realizat de Camelia Vlad, jurnalist Radio România Brașov FM
Camelia Vlad: Se spune că spitalele suport Covid din Brașov sunt pline cu pacienți? Cum gestionați problema cu cei nou confirmați? Ce alternative există la spitalizarea clasică în unitățile suport?
Andreea Moldovan: Este categoric un număr mult mai mare de adresare a pacienților către spitale și un număr mai mare de cazuri pozitive față de ultimele săptămâni. Încercăm să avem un rulaj cât se poate de bun și cât ne permite legislația, pentru pacienții deja internați, iar cei nou confirmați sunt temporizați până se fac locuri pentru ei în spitalele disponibile la ora actuală. De asemenea, se caută spații de spitalizare suplimentare pentru aceștia.
C.V.: Putem vorbi de focare de Covid-19 sau sunt cazuri disparate, ici-colo în tot județul, dar care adunate duc la o cazuistică medicală aproape alarmantă pentru Brașov?
A.M.: Putem vorbi și despre focare și despre infecții în focare mai mici sau individuale.
C.V.: Care ar fi cauzele acestei creșteri a numărului de cazuri Covid-19 la Brașov?
A.M.: În primul rând, faptul că populația nu a respectat foarte bine reglementările privind purtarea măștii de protecție, distanțarea socială și evitarea aglomerațiilor. Este acea exuberanță de a ne bucura de libertate, după ce săptămâni întregi a fost interzisă. O altă cauză este aceea că au fost multe weekend-uri prelungite și vremea favorabilă care a permis activități multiple în afara casei. Din păcate, ceea ce mi se pare că are un impact absolut nefavorabil este această «epidemie» de fake-news-uri, care în ultima perioadă a făcut ca încrederea populației în măsurile de prevenție și recomandări să scadă foarte mult. De aceea asistăm la o creștere a numărului cazurilor de infecție cu Covid-19. Sunt mulți factori care pot fi enumerați. Mai mult, Brașovul este un oraș turistic și sunt mulți oameni care se bucură de terase. Dar consider că nu este momentul să ne relaxăm pe partea aceasta.
C.V.: Există riscul ca Brașovul să fie închis dacă numărul infectărilor va crește și mai mult în următoarele zile? Este menționat în protocol un prag peste care s-ar putea lua măsura oarecum radicală, de a băga tot județul în carantină?
A.M.: Este una dintre măsurile posibile, dar acest lucru depinde de evoluția cazurilor de acum încolo. Nu este specificat nicăieri în protocol o limită de cazuri în urma căreia să fie aplicată.
C.V.: Credeți că va fi folosită în curând și sala de sport din Brașov, pregătită de administrația publică locală de ceva vreme pentru astfel de situații medicale?
A.M.: Cea din Brașov nu, deocamdată, dar se caută spații suplimentare pentru internări și izolări ale pacienților. Sunt mai multe variante care sunt luate în calcul. DSP Brașov va lua o decizie finală care va fi comunicată. Așadar, nu vă relaxați prea mult, respectați măsurile de prevenție recomandate, mai ales igiena mâinilor, păstrați distanța față de alți oameni, evitați aglomerațiile, protejați-vă pe voi și pe cei din jurul vostru, pentru că mai este de luptat cu acest virus și nu este încă momentul de relaxare totală. Fiți conștienți și responsabili fiecare dintre voi!