Sprijin pentru sute de persoane vulnerabile din județ
Ajutor pentru 550 persoane provenite din familii vulnerabile și copii rămași ”singuri acasă”, printr-un proiect finanțat cu fonduri norvegiene.
Articol de Camelia Vlad, 22 Aprilie 2024, 18:42
Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, alături de mai mulți parteneri, au implementat proiectul „RACOȘ – Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunități și Susținere”, prin care a fost înființat Centrul multifuncțional de sănătate, igienă și educație.
Directorul executiv al ADDJB, Luciana Gliga:
„Nimic nu s-ar fi întâmplat aici, dacă nu am fi avut aproape Primăria Racoş, care ne-a pus la dispoziţie terenul, precum şi funcţionarii de la asistenţă socială, care ne-au sprijinit şi au fost împreună cu noi în comunitate, având în vedere că este greu să lucrezi cu oameni care au nevoi mari şi multiple. Activitatea la Centrul multifuncțional de sănătate, igienă și educație a început de câteva luni atât pe partea de activităţi educaţionale, care se desfăşoară cu sprijinul cadrelor didactice ale Şcolii Gimnaziale de al căror sprijin ne-am bucurat şi în realizarea unor proiecte comunitare vizând crearea unor spații destinate educației nonformale, literaturii și culturii, recreerii, sportului și protecției mediului înconjurător, cât şi pe partea medicală, având în vedere că până în prezent în comunitatea vulnerabilă au fost făcute peste 500 de testări de hepatica A, hepatita B, helicobacter”.
De asemenea, au fost amenajate două spații în incinta Căminului cultural din satul Mateiaș pentru furnizarea de servicii socio-medicale membrilor comunității vulnerabile.
Cu ajutorul Școlii Gimnaziale Samuel Bethlen din comuna Racoș au fost create și spații destinate educației nonformale, literaturii și culturii, recreerii, sportului și protecției mediului înconjurător.
Familiile care au participat la activitățile cuprinse în proiect au fost recompensate cu bunuri, echipamente și produse pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit.
Expert local pentru romi în comuna Racoș, Ioan Dudaș:
„Pentru mine şi comunitatea pe care o reprezint a fost un proiect extraordinar, în sensul că multe lipsuri s-au rezolvat cu ajutorul lui. Astfel, peste 140 de familii de etnie romă au primit sobe noi, de teracotă, pe care le pot folosi şi pentru gătit, precum şi alte obiecte casnice extrem de importante. Pe viitor ne dorim să continuăm cu proiecte în comuna Racoş, deoarece comunitatea are multe nevoi, nu doar economice, ci şi pe partea educaţională şi socială. Ne dorim să ridicăm nivelul de trai al concetăţenilor de etnie romă”.
Valoarea proiectului este de peste un million de euro, bani accesați prin granturile norvegiene dedicate dezvoltării locale comunitare.