Ștefan Lupu, al 6-lea "Tezaur Uman Viu" al județului Brașov
Săceleanul Ștefan Lupu, salvator, dar și constructor de porți mocănești, a primit titlul de "Tezur Uman Viu", din partea Ministerului Culturii
08 Septembrie 2021, 15:24
Săceleanul Ștefan Lupu, salvator, dar și constructor de porți mocănești, a primit titlul de "Tezur Uman Viu", din partea Ministerului Culturii. Asta și pentru faptul că este un "păstrător și transmițător al valorilor cultural-identitare".
Pentru meșter, acest titlu însemnă un "vis nevisat": "Sunt extrordinar de fericit, nu speram, chiar vorbeam cu alți prieteni, este un vis nevisat încă de mine să ajung Tezaur Uman Viu. Mi-am dat seama ce înseamnă Tezaur Uman Viu. Trebuie neapărat să ai valoare și să transmiți generațiilor tinere din tot ce înseamnă acest tezaur lăsat de strămoșii acestor locuri, de unde ne aflăm noi, din Săcele".
Iar Ștefan Lupu - Fane, așa cum îi spun cunoscuții - a transmis aceste valori cu aceeași bucurie cu care le-a descoperit, în poduri sau beciuri. Totul a început de la porțile mocănești, în urmă cu mai bine de două decenii și jumătate.
"Mocanii aceștia au lăsat în zona aceasta o ladă bogată de zestre, cu tradiții, cultură, istorie. Am avut de unde mă înfrupta. Am văzut atâtea porți. Fiecare casă avea poartă mocănească - unică în țară. Merita și îmi părea rău că am văzut porțile scoase afară, înlocuite cu cele de tablă, altele le băgau pe foc. Am început să strâng aceste porți, să le bag într-o colecție, pe unele le-am reparat, pe altele le-am făcut și am învățat să construiesc porți. În toată această alergare după obiectele vechi, prin poduri, prin beciuri, prin curți, am strâns tot ce s-a putut despre viața mocanilor", a povestit Ștefan Lupu.
Apoi, materialul etnografic adunat l-a valorificat în mai multe direcții. A înființat Asociația "Zestrea Săceleană". A urmat Ansamblul cu același nume, invitat în diverse țări. A contribuit în refacerea straielor pentru Ansmablu. A inițiat și Ziua Bunului Vecin, în fața casei sale.
Dar proiecte mai are: vrea să facă o troiță, în plan mai are și o statuie a Mocanului și mai vrea să deschidă oficial un muzeu al tradițiilor, în casa sa, pentru ultimele două proiecte începând demersurile. Ștefan Lupu este unul dintre puținii care au obținut acest titlu, pentru care au întocmit dosarul cei de la Centrul Cultural Reduta.
Mangerul instituției, Adrian Vălușescu, a declarant: "Anul acesta a fost o concurență acerbă, au fost 47 de dosare depuse, limita de acordare a titlurilor de "Tezaur Uman Viu", propuse de Ministerul Culturii a fost de 15, au fost acordate doar 12, deci cu atât mai mare este bucuria noastră, a Centrului Cultural Reduta și a Serviciului Cultură Tradițională, în colaborare cu domnul profesor doctor Ion Prahoveanu, care ne-a consiliat în realizarea dosarului de candidatură, să avem la Brașov, încă un titlu de "Tezaur Uman Viu". Suntem printre județele fruntașe în ceea ce privește deținerea de titluri de "Tezaur Uman Viu". Ne depășește doar județul Alba".
"Tezaur Uman Viu" au mai fost declarați: Ioan Pumnea - etnograf, Iosif Iepure - păstrător și transmițător al obiceiului Junilor din Șcheii Brașovului, Dumitru Sofonea - cojocar din Drăguş, Barko Etelca -pentru încondeierea ouălor și Nicolae Purcărea - meşter în crestături şi sculptură în lemn. Dintre aceștia, trei s-au stins din viață.