Ștefan Lupu și Angelica Lungociu au primit, oficial, titlurile de Tezaur Uman Viu
Ștefan Lupu și Angelica Lungociu au primit, oficial, titlurile de Tezaur Uman Viu, în cadrul unei Gale care a avut loc între 24 și 26 octombrie, la Pitești.
27 Octombrie 2022, 18:16
Ștefan Lupu și Angelica Lungociu au primit, oficial, titlurile de Tezaur Uman Viu, în cadrul unei Gale care a avut loc între 24 și 26 octombrie, la Pitești.
Cei doi au fost însoțiți de Adrian Vălușescu, managerul Centrului Cultural Reduta, instituția care a întocmit dosarele de candidatură.
“Au fost înmânate, oficial, de către reprezentanți ai Ministerului Culturii și ai Comisiei pentru Salvgardarea Patrimoniului Național Imaterial, diplomele celor care au obținut acest titlu în anii 2020, 2021 și 2022. A fost o întâlnire emoționantă, cu oameni valoroși, cu păstrători și transmițători ai valorilor cultural-identitare din toată țara. Noi am fost reprezentați acolo de Ștefan Lupu, meșterul cioplitor în lemn, dar nu numai, pentru că Ștefan Lupu este un adevărat actant cultural și păstrător și transmițător de valori cultural-identitare. El a obținut titlul de «Tezaur Uman Viu» în sesiunea din 2021. Am fost acolo și cu doamna Angelica Lungociu, cea care are Vâltorile de la Lisa, la fel, păstrătoare și transmițătoare a meșteșegului. Ea a obținut titlul în sesiunea 2022”, a precizat managerul Centrului Cultural Reduta, Adrian Vălușescu.
În anii anteriori, în judeţul Braşov, titlul a mai fost primit de către Ioan Pumnea – etnograf, Iosif Iepure – păstrător şi transmiţător al obiceiului Junilor din Şcheii Braşovului, Dumitru Sofonea – cojocar din satul Drăguş, Barko Etelca – titlu acordat pentru încondeierea ouălor, şi Nicolae Purcărea – meşter în crestături şi sculptură în lemn.