Știința sau Muzica? Muzica sau stiința? La Filarmonică le ai pe amândouă
O premieră pentru o instituție de cultură, care face loc științei.
24 Februarie 2021, 20:53
Cum produci curent pedalând, cum desfaci nodul gordian sau câte kilograme ai cântări dacă ai sta pe planeta Jupiter afli la... Filarmonică. Asta pentru că Muzeul de Științe Brașov s-a mutat, temporar, în Foaierul Sălii Patria, în care își desfășoară activitatea Filarmonica Brașov.
O premieră pentru o instituție de cultură, care face loc științei. Și nu întâmplător:
“Artele și științele au foarte multe lucruri în comun, iar acest proiect vine foarte bine pe ideea Filarmonicii de a prezenta mai îndeaproape ce înseamnă muzica, din punct de vedere al vibrației, al instrumentului, al fizicii, al științei, al chimiei, poate. De aceea suntem foarte fericiți că am încheiat acest parteneriat. Bineînțeles că pentru funcționarea muzeului și pentru funcționarea optimă a Sălii Patria am luat toate măsurile necesare în contextul impus de pandemia de Covid. Există mănuși, există dezinfectant, avem lămpi cu ultraviolete, care sunt activate în fiecare zi”, a spus managerul Filarmonicii Brașov, Ioan-Dragoș Dimitriu.
Muzeul de Științe este primul de tip interactiv din Brașov, astfel că toate cele peste 30 de exponate pot fi atinse, pentru a înțelege teorii din fizică, astronomie sau concepte din biologie. De altfel, cea mai apreciată secțiune este cea a sistemului solar:
“Sunt platforme pe care dacă ne așezăm, vom observa ce greutate avem pe fiecare planetă în parte: Jupiter, Saturn, Marte. Un raport, de exemplu, Pământ - Jupiter: un kilogram pe Pământ echivalează cu 2,39 kilograme pe Jupiter. Aici regăsim planetele din sistemul nostru solar. Sunt niște cântare care au fost programate special. După ce se cântăresc pe fiecare planetă, urmează explicațiile de ce cântărim diferit și intrăm în detalii legate de forța gravitațională, despre ce stări au planetele, cum s-au format, ce înseamnă sistemul solar, alte detalii legate de astronomie”, a spus fondatoarea Muzeului de Științe, Ioana Borșan.
La fel de apreciat este și levitronul, un aparat care identifică levitația, influența magnetică și electromagnetică. Primii care au ajuns la muzeu, în noul spațiu, au fost elevii Colegiului Național „Andrei Șaguna”, care au reușit, între altele, să desfacă și nodul gordian. În timp record.
Muzeul poate fi vizitat contracost, de luni până duminică, doar cu programare prealabilă. Muzeul de Științe a fost deschis, de Ioana Borșan, cu fonduri europene, în ianuarie 2020.