Strategia Națională pentru Păduri 2030, prezentată astăzi, la Brașov
Schița Strategiei Naționale pentru Păduri 2030 este prezentată la această oră, la Brașov, în Aula "Sergiu Chiriacescu" a Universității Transilvania, în prezența ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.
22 August 2022, 11:40
UPDATE ORA 13.00:
Strategia Națională Forestieră construiește un nou viitor pentru pădurile României, a precizat astăzi ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Brașov.
Potrivit acestuia, noua strategie forestieră pune accentul atât pe responsabilizarea proprietarilor, pe protecție, pe biodiversitate, cât și pe compensareaproprietarilor de păduri aflate în zona de protecție.
„Strategia propune o nouă abordare în ceea ce privește controlul și restricțiile, astfel încât responsabilizarea proprietarilor - indiferent dacă ei sunt proprietar de stat, proprietar pe unitatea administrativ teritorială, primărie sau proprietar persoană fizică sau juridică - să ducă la o implementare mai bună a acestei strategii. În același timp, cu siguranță, rolul de protecție, de biodiversitate, acest serviciu social oferit de pădure întregii comunități, întregii societăți este în continuare foarte, foarte important. Vedem că la nivel european avem câteva ținte de protecție, de protecție strictă și protecție generală a habitatelor. Aici, România și-a asumat acest aceste responsabilități. Vom crește suprafețele cu strictă protecție, dar, v-am spus, în paralel trebuie să vină statul și să compenseze pierderile. Trebuie să vină statul și să susțină proprietarii care au suprafețele împădurite, au fonduri forestier în asemenea zone de protecție”, a precizat ministrul Mediului.
.......................
Schița Strategiei Naționale pentru Păduri 2030 este prezentată la această oră, la Brașov, în Aula „Sergiu Chiriacescu” a Universității Transilvania, în prezența ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.
La elaborarea acestei strategii, un proiect demarat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la începutul anului 2020, au participat profesori ai Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, din cadrul Universității Transilvania din Braşov, ai Facultăţii de Silvicultură din Suceava precum şi experţi independenți din sectorul forestier.
Viitoarele direcții strategice cuprinse în document vizează tematici precum: Trasabilitatea lemnului și prima punere pe piață; Proceduri simplificate pentru monitorizarea proprietăților forestiere;
Sistem de evaluare și compensare a serviciilor ecosistemelor și Instrumente economice de sprijin pentru creșterea contribuției sectorului la economia locală.
Informații în curs de actualizare
Sursa foto: Radio România Brașov FM