Studenții Universității Transilvania fac petiții pentru trecerea în online sau hibrid, pe motiv de insecuritate sanitară
În petiție, care a fost semnată de aproximativ 1400 de persoane, se menționează că Brașovul are o incidență în creștere, regulile nu sunt repectate nici la sălile de curs, dar nici la cămine.
27 Octombrie 2021, 18:01
O parte dintre studenții Universității Transilvania au lansat o petiție online în care cer trecerea activității didactice în sistem hibrid sau chiar online. „Din motive de protecție a sănătății atât a indivizilor și a comunității universitare, cât și a familiilor studenților și ale cadrelor didactice și auxiliare”, spun ei.
În petiție, care a fost semnată de aproximativ 1400 de persoane, se menționează că Brașovul are o incidență în creștere, regulile nu sunt repectate nici la sălile de curs, dar nici la cămine, motiv pentru care studenții ar vrea online sau hibrid. În țară, alte universități au trecut deja în online sau hibrid, mai spun studenții.
De cealaltă parte, conducerea Universității Transilvania precizează că această petiție reprezintă doar minoritate în rândul studenților.
“În ceea ce privește aspectul semnalat de dumneavoastră, să nu uităm că avem 20.000 de studenți și, deși luăm în considerare părerile tuturor studenților, totuși, reprezintă o minoritate extrem de mică. Majoritatea doresc prezența fizică, însă, indiferent de dorința unora sau atora, nu uitați că avem o legislație care stabilește clar modul de desfășurre a activităților și cine decide în acest sens” a spus rectorul Universității Transilvania, prof.ing.dr. Ioan Vasile Abrudan.
Mai exact, decizia este luată de Senatul Universității, în care, 25% dintre membri sunt reprezentanți ai studenților.
Pe de altă parte, conducerea Universității monitorizează zilnic situația infectărilor, iar deciziile sunt luate în funcție de evoluția epidemiologică.
“Noi monitorizăm zilnic situația, avem circa 1% dintre studenți, într-o perioadă de 14 zile, care sunt infectați cu Covid, nu au fost cazuri grave și acești circa 1% sunt și din Brașov și din alte localități unde au domiciliul. Dacă ne uităm un pic la cifre – noi monitorizăm zilnic situația -, deja am ajuns la un platou și chiar la o ușoară scădere în ceea ce privește ponderea celor testați pozitiv, din total testați”, a adăugat rectorul universității.
Concret, Universitatea Transilvania are 194 de cazuri active de Covid, cumulate la 14 zile, în rândul studenților.
Pentru a stimula interesul pentru vaccinare în rândul studenților, conducerea instituției a creat și o bursă de responsabilitate civică, ocazională, de 250 de lei, dacă tinerii se vaccinează până la sfârșitul acestei luni.