Studii importante, realizate de cei mai buni specialiști, la Aeroportul Brașov, potrivit autorităților județene
Implementarea proiectului Aeroportului Internaţional Braşov reprezintă un demers extrem de complex şi laborios, realizat pe multiple planuri, cu sprijinul şi implicarea foarte multor instituţii, potrivit președintelui CJ Brașov.
28 Iulie 2021, 11:05
Implementarea proiectului Aeroportului Internaţional Braşov reprezintă un demers extrem de complex şi laborios, realizat pe multiple planuri, cu sprijinul şi implicarea foarte multor instituţii, atât publice, cât şi private, de nivel local şi national, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
Autoritățile județene au făcut un bilanț al demersurilor din punct de vedere al studiilor realizate pe parcursul proiectului, pentru identificarea potențialelor situații de risc.
Toate studiile importante necesare la realizarea aeroportului de la Ghimbav au fost finalizate, în baza expertizei celor mai buni specialiști, susține șeful administrației județene. Finanţarea a fost asigurată din bugetul Judeţului Braşov.
Dintre aceste studii amintim: cel de obstacolare, cel privind propagarea semnalului radio, studiul climatologic, cel de viaţă sălbatică.
Unul dintre cele mai laborioase a fost, însă, cel de coexistenţă a aeroportului cu reţelele de înaltă şi de joasă tensiune ale Companiei Naţionale de Transport a Energiei Electrice Transelectrica. Studiul a pus în evidenţă modul în care acestea pot exista împreună, cu respectarea restricţiilor specifice fiecărei entităţi. Pe baza lui au fost identificaţi stâlpii de înaltă tensiune care trebuie balizaţi cu lumini pe timp de noapte, precum şi o serie de stâlpi de joasă tensiune pentru care este necesară balizarea pe timp de zi sau, în unele cazuri, chiar dezafectarea.
Președintele Consiliului Județean a scos în evidență și cu această ocazie colaborarea cu instituţiile de învăţământ superior din Braşov, Academia Forţelor Aeriene «Henri Coandă» şi Universitatea Transilvania, care au oferit consiliere în anumite aspect ale proiectului de mare anvergură a Brașovului şi au ajutat la realizarea studiilor necesare.
Două studii de mediu
Studiul de viaţă salbatică, elaborat cu sprijinul specialiştilor în domeniu, a avut rolul de a identifica prezenţa păsărilor şi a animalelor în perimetrul aeroportului, ştiut fiind faptul că evenimentele de tip „bird strike” determină reţinerea la sol a multor aeronave şi au o incidenţă tot mai ridicată în ultimul timp.
În ceea ce priveşte studiul climatologic, realizat pentru o perioadă de 15 ani de către specialiştii în meteorologie de la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, acesta a fost elaborat cu scopul de a transmite companiilor aeriene datele esenţiale cu privire la vizibilitatea atmosferică, precum şi informaţiile referitoare la fenomenele meteorologice care se manifestă în arealul aeroportuar, pe parcursul întregului an şi pe durata unei zile.