Studiul pentru "masa caldă", pe cheltuiala AMB-ului. Aleșii locali au trecut proiectul cu amendament
Proiectul de studiu pentru "masa caldă" a trecut de votul aleșilor locali, dar fără bani pentru Agenția Metropolitană Brașov, care ar trebui să-l facă.
07 Septembrie 2022, 11:53
Proiectul de studiu pentru „masa caldă” a trecut de votul aleșilor locali, dar fără bani pentru Agenția Metropolitană Brașov, care ar trebui să-l facă.
Proiectul, care ia în calcul ca meniurile - aproximativ 1500 - să fie pregătite la CATTIA, a fost, ieri, dezbătut pentru a patra oară, de această dată în ședință de îndată, la care au fost invitați și părinții.
În debutul discuțiilor, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, a argumentat de ce e nevoie de un astfel de studiu:
“Avem nevoie de acest demers pentru că, contrar abordării și celor susținute anterior în dezbateri, nu e suficient să angajezi un om și omul ăla să operaționeze o astfel de bucătărie. Și, similar complexității unui astfel de proiect, similar deschiderii unei afaceri în domeniul catering, ai nevoie de un plan de afaceri. Planul de afaceri pentru noi, autoritate publică, este, de fapt, această analiză, care să vină cu soluții privind dimensionarea corectă a personalului, intervențiile necesare la fața locului și la bucătăria de la CATTIA ar fi necesare câteva intervenții pentru a respecta fluxurile de producție și totodată, dimensionarea capacităților de livrare și punerea pe picioare a unui astfel de sistem”.
În cadrul ședinței a luat cuvântul și Ray Iunius, reprezentant al unei unități care pregătește forță de muncă în industria ospitalității, în Poiană, pe model elvețian.
“Motivația mea este foarte simplă. Am trăit jumate din viață în acest oraș și jumate în Elveția, unde un subiect ca masa caldă este ceva banal și care intră în actul educațional. V-am urmărit data trecută online. Au fost niște întrebări foarte pertinente și singur un studiu poate să răspundă la aceste întrebări. Restul sunt păreri. Pentru asta trebuie să știi de la început care este nevoia reală, ce cred părinții, ce cred copiii, ce înseamnă o masă de calitate, cum poți să faci treaba asta . Problemele încep în momentul când ai deja cantina respectivă, cum faci distribuția, unde vor mânca copiii, în ce condiții, cum asiguri tot lanțul cald și rece, cum faci toată logistica și după aceea, cine va opera și de unde oamenii”.
După mai bine de o oră de discuții, aleșii locali au aprobat proiectul, dar cu amendament: AMB să facă studiul din fonduri proprii.
“Este un program categoric benefic. Pe de altă parte, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov a primit la începutul acestui an, prin votul Consiliului Local Brașov, un buget de 2,2 milioane de lei, buget echivalent cu cel de anul trecut. Suntem de acord, așa cum spuneam, cu acest proiect, însă am dori ca acest studiu, de altfel, pentru că vorbim de studiu, să nu vă gândiți că de mâine se și implementează acest program în școli. Practic, copiii dumneavoastră nu vor primi masă caldă în școli de mâine sau de săptămâna viitoare. Este un studiu”, a precizat consilierul local PSD, Alexandra Crivineanu.
În cele din urmă, amendamentul a fost votat cu 13 voturi „pentru”, iar apoi, proiectul integral a fost votat cu unanimitate. Primarul a promis că va reveni intr-o altă ședință cu propunere de alocare bugetară.