Sunteți invitați la "Filme-n dar, dar și poveste", în cetatea din inima României
Evenimentul cultural, organizat de Primăria Comunei Feldioara în parteneriat cu Asociația Artis, cuprinde 5 proiecții de film, dezbateri și ȋntȃlniri cu invitaţi speciali din lumea cinematografiei romȃnești, printre care actorul Vlad Ivanov și criticul de film Irina Margareta Nistor.
20 Iulie 2022, 14:04
La finalul săptămânii, începe Festivalul FilmeDar, în cetatea din inima României, la Feldioara.
Evenimentul cultural, organizat de Primăria Comunei Feldioara în parteneriat cu Asociația Artis, cuprinde 5 proiecții de film, dezbateri și ȋntȃlniri cu invitaţi speciali din lumea cinematografiei romȃnești, printre care actorul Vlad Ivanov și criticul de film Irina Margareta Nistor.
”Odată cu reabilitarea cetății în 2018, ne-am dorit ca această cetate să fie o cetate zi, adică să avem multe evenimente organizate în cetate și atunci ne-am străduit să facem și filme. Este a doua ediție a festivalului și ne-am bucurat foarte mult că îl putem realiza și ne-am dorit foarte mult ca filmele care s-au făcut și s-au filmat pe la Feldioara să fie proiectate și pe zidurile cetății din Feldioara. Puțini știu că la Feldioara s-a filmat <<Pădurea spânzuraților>>, puțini știu că Gerard Depardieu a filmat <<Regii blestemați>>, la Felioara, puțin știu că Jean-Paul Belmondo a filmat <<Mirii anului II>>. Iată filme făcute și realizate la Feldioara, o parte dintre acestea și ne bucurăm să le proiectăm și pe zidurile cetății”, a povestit primarul localității Feldioara, Dorin Tau.
Cetatea Feldioara, monument istoric recent restaurat și inclus ȋn circuitul turistic, rămȃne un spaţiu viu ȋn care istoria, tradiţiile și cultura sunt puse ȋn valoare pentru comunitate şi pentru toţi cei care aleg să se oprească şi să o descopere drept "Cetatea cu porţile mereu deschise".
Răsărită din propria ruină, Cetatea Marienburg se ȋnalţă impunătoare la Feldioara, pe malul Oltului, la numai 20 km de Brașov, pe drumul spre Sighișoara. Restaurarea sa, desfășurată ȋn perioada 2013 - 2017, a salvat resturile de ziduri care supravieţuiseră ultimelor sute de ani de părăsire și i-a redat ȋnfăţișarea avută ȋn secolul al XVII-lea.
”Arată așa cum era în secolul XVII, dar prezintă publicului mărturiile de locuire a zonei din cele mai vechi timpuri, pentru că această zonă are o istorie îndelungată și pe lângă acest lucru, pe lângă expozițiile pe care le conținem, din când în când, aducem și evenimente și ne place nouă să spunem că este o cetate vie. Ne place să fim și gazde și să primim așa fragmente din evenimente mai mari, cum este Festivalul Muzica Barcensis care va fi cu un concert pe 14 august la noi. După aceea, Festivalul de film și istorii va veni anul acesta și la noi cu câteva zile, iar la început de septembrie, ne dorim să îi dăm din nou încărcătura medievală, să spunem, <<Cetatea vie, Zilele Porților deschise în Cetatea Feldioara Marienburg>>. Vor fi 2 zile cu multe evenimente la care sunt invitați toți cei care doresc să ne descopere”, ne-a spus administratorul Cetății, Georgiana Gămălie.
Pentru că suntem în perioada de desfășurare a festivalului de "filme-n dar, dar și poveste" (între 22 și 24 iulie), de menționat este că programul evenimenului cuprinde filme care conţin scene turnate la Feldioara, cum ar fi "Rȃul care urcă muntele" (1977), ȋn regia Cristianei Nicolae, precum și o producţie mai recentă ȋn care scenele se desfășoară ȋn Cetatea Marienburg aflată ȋncă ȋn ruină (ȋn anul 2005) - "Regii blestemaţi III", ȋn regia lui Josee Dayan.
Celelalte trei proiecții pe care le puteți vedea dacă veniți la Feldioara sunt: ”Hotel Transilvania”, ”Concertul” și ”Copacul dorințelor: amintiri din copilărie”. Dimineţile vor fi dedicate copiilor, prin proiecţii care se vor desfășura ȋn Casa de Cultură din localitate.