Sute de infecții asociate asistenței medicale, la SJU Brașov
România are o medie de 1% în ceea ce privește cazurile raportate de infecții asociate asistenței medicale, cunoscute până nu demult ca infecții nosocomiale.
03 Noiembrie 2023, 14:05
România are o medie de 1% în ceea ce privește cazurile raportate de infecții asociate asistenței medicale, cunoscute până nu demult ca infecții nosocomiale.
Asta, în timp ce media Uniunii Europene este de 7%.
La Spitalul Județean de Urgență Brașov au fost raportate anul trecut 734 de infecții, aproape de 3 ori mai multe față de câte erau în 2020, anul în care a început pandemia de COVID-19.
Anul acesta, până în septembrie, au fost raportate 552 de infecții, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea Radio România Brașov.
Cu mai multe detalii directorul medical al Institutului Matei Balș, dr. Adrian Marinescu:
“Este foarte important să plecăm de la ideea că aceste infecții trebuie să fie raportate ori de câte ori ele apar și au elemente. Discuția nu este doar la nivel de spital. Dacă vorbim strict de infecții nosocomiale, care au ca punct de plecare spitalul, dacă e o contaminare, este o discuție. Dacă vorbim într-adevăr de germeni care dau infecție acută și care poate să fie severă, înseamnă tot ceea ce presupune respectarea criteriilor epidemiologice. De asta, în fiecare spital există un serviciu de epidemiologie, care face această monitorizare, pentru apariția focarelor, pentru fiecare caz care trebuie să rămână izolat. Dar e un proces continuu. Dacă ne uităm la statistici, în țările cu cele mai mari pretenții, veți vedea că acolo sunt raportate mult mai multe infecții nosocomiale față de ce avem noi în România. Și atunci mă întorc la acea subdiagnosticare, pe care o avem în continuare”.