Sute de pacienți se îndreaptă zilnic către unitățile de urgențe medicale din cauza virozelor respiratorii
Unitățile de primiri urgențe ale spitalelor aproape că au fost luate cu asalt în această perioadă, mai ales din cauza virozelor respiratorii.
09 Ianuarie 2023, 15:57
Unitățile de primiri urgențe ale spitalelor aproape că au fost luate cu asalt în această perioadă, mai ales din cauza virozelor respiratorii.
Pacienții au umplut spitalele în perioada sărbătorilor, iar paturile de terapie intensivă au fost ocupate mai tot timpul.
„Practic, nu au fost sărbători la urgență, aș putea spune. Numărul de prezentări a fost foarte mare. (...) cu acest val de viroze am avut număr record de prezentări. Undeva la 260 - 270 pe 24 de ore, în zilele imediat de după sărbători. Pot să vă spun că de la începutul anului, până acuma, în 8 zile avem 1700 de prezentări”, a spus dr. Flavius Boancă, medic șef interimar UPU Brașov.
O alternativă la UPU Brașov, pentru cazurile mai puțin grave, sunt centrele de permanență medicală. Dar și la acestea se prezintă pacienți în număr semnificativ, mai ales copii.
“Sunt prezentări din ce în ce mai multe. Avem și 50 de prezentări, poate, într-o zi. Gripa a fost cel mai prezentă, apoi tot felul de viroze respiratorii. În general se prezintă foarte mulți copii. Practic, orice patologie care nu reprezintă o urgență majoră și care poate fi tratată la nivelul cabinetului. Mai vin, de asemenea, pacienți care au nevoie de administrare de tratament”, a spus coordonatorul unui centru de permanență din cartierul Avantgarden, dr. Iulia Foltiș.
O situație similară s-a înregistrat în ultima perioadă și la centrul de permanență Astra.
„De obicei sunt patologii acute, respiratorii, urinare, dar și acutizări de boli cronice, adică un puseu de hipertensiune sau o boală cronică acutizată pentru cei adulți. Dar, în principiu, majoritatea sunt copii cu febră, cu dureri auriculare, cu patologii acute. Centrele de permanență sunt continuitatea programului cabinetului medicului de familie în afara orelor de program”, a explicat dr. Anca Lăcătușu.
În județul Brașov funcționează 10 centre de permanență, dintre care 4 în municipiul Brașov, și câte unul în localitățile Victoria, Feldioara, Tărlungeni, Predeal, Rășnov, Hărman.
Pentru a diminua numărul cazurilor cu viroze respiratorii și gripă, medicii recomandă izolarea voluntară la domiciliu odată cu apariția primelor semne de boală și purtarea măștilor de protecție în locurile aglomerate.