Tabere școlare de stat în Brașov, poate peste câțiva ani
Până în 1989, în județ funcționau tabere școlare, între altele, la Dâmbul Morii, Timişul de Jos, Timişul de Sus, Predeal sau la Sâmbăta de Sus.
06 Iunie 2022, 18:09
Înainte de 1989, vacanța de vară venea împreună cu promisiunea taberei școlare de stat, iar Brașovul avea mai multe opțiuni. În prezent, județul are acum are doar opțiunea taberelor private. Acestea au diverse tematici, dar și prețuri pe măsură.
Brașovul a avut 10 tabere școlare de stat înainte de 1989, însă acestea au rămas să se degradeze în lungul proces al retrocedărilor sau litigiilor. Doar 3 ar putea fi aduse la viață peste câțiva ani, dacă Primăria municipiului Brașov și cea din Predeal vor reuși să reglementeze situația lor juridică.
“Municipalitatea este în faza finală de reglementare a situației juridice a terenului pe care sunt cele trei clădiri în care au funcționat tabere pentru elevi, clădiri pe care le-am primit de la Ministerul Tineretului, în urmă cu mai mulți ani. Din păcate, la acel moment am primit proprietatea asupra clădirilor, nu și a terenului, terenul având un alt proprietar. De-a lungul anilor am avut multe discuții cu autoritățile publice din Predeal, pentru a reglementa această situație. Acum suntem la OCPI cu documentația necesară, iar după ce vom finaliza această procedură sperăm să avem și acordul Consiliului Local din Predeal de reglementare a situației juridice și atunci vom putea demara investițiile necesare pentru aducerea la viață a celor trei clădiri”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
Bunicii din ziua de astăzi, foști participanți ai taberelor școlare de altădată, încă își amintesc de ce au învățat și și-ar dori aceleași lucruri și pentru nepoții lor.
“Față de cum eram noi, copiii noștri mergeau chiar și la mare, peste tot mergeam. Eu am în nepoțică și nu a mers decât în parc, la picnic. Nu există. Numai aici, în jurul Brașovului, la Grădina Zoologică, restul, mai departe, nu”, ne-a spus o bunică.
“Nu știu unde sunt tabere și cum sunt taberele din ziua de astăzi. Eu știu că eu am fost în tabără la mare acum mulți ani și am fost foarte încântată și am stat într-o tabără de corturi militare și a fost foarte, foarte bine. Condițiile a fost foarte bune. Mi-aș dori pentru nepoțică să meargă într-o tabără, pentru că e bine să obișnuiască de mică să se descurce singură. E cel mai bine”, a precizat altă bunică.
Cei care își permit costurile unor tabere private deja țintesc spre experiențele oferite în străinătate.
“Se fac și tabere, organizat. Avem o doamnă profesoară care organizează în timpul vacanței de vară excursii în străinătate, chiar tabere. Da, se organizează”, ne-a spus un elev.
„Am fost hotel / motel. Am stat aproximativ o săptămână minus 2 zile dus-întors, pentru că a durat aproximativ 12 ore, din câte îmi amintesc. Mai mult a durat drumul din România către graniță, decât de la graniță către Veneția. Cel puțin la Colegiul «Grigore Moisil» și vara aceasta va fi o tabără la Amsterdam, din câte am înțeles, tot organizată de profesoara cu care a fost și la Veneția. Caut într-o tabără și puțină independență, să nu fim supravegheați cum am fost în clasele 5-8. Ce nu mi-a plăcut la aceasta a fost faptul că era un program foarte strict și era și anunțat în seara de dinainte”, a precizat un tânăr.
„Un aspect important cred că este și cel al prețului. Multe tabere au costuri foarte mari comparativ cu salariul unui român, plus că și nesiguranța relativă privind condițiile, pentru că dacă tot dai o cârcă de bani pe o tabără, măcar să știi să ai garanția că este în condiții bune, că este în siguranță”, a spus alt elev.
Până în 1989, în județ funcționau tabere școlare, între altele, la Dâmbul Morii, Timişul de Jos, Timişul de Sus, Predeal sau la Sâmbăta de Sus.
Sursa foto: pixabay.com