Tarife mai mari pentru studenții căminiști ai Universității Transilvania
Studenții care au loc la căminele Universității Transilvania vor plăti mai mult în acest an universitar pentru luna de cazare. De asemenea, anul universitar vine și cu o serie de modificări pentru studenții căminiști.
20 Septembrie 2023, 11:22
Studenții care au loc la căminele Universității Transilvania vor plăti mai mult în acest an universitar pentru luna de cazare.
Mai exact, un student bugetat va plăti 445 de lei pe lună pentru un loc într-un cămin din Complexul Memorandului sau 455 de lei pentru un loc într-un cămin din Colina Universității.
Studenții de pe locuri cu taxă vor plăti cu 200 de lei în plus peste taxa studentului bugetat.
De ce această creștere, ne-a explicat prorectorul cu studenții și legătura cu mediul economic și socio-cultural, prof.dr.ing. Daniel Munteanu:
„Anul trecut, se poate verifica acest lucru, noi am furnizat căldură în toate căminele Universității începând cu 2 octombrie, până pe 31 mai, deci opt luni, în condițiile în care tarifele la gaz sunt foarte mari. Tarifele la gaz au crescut de cinci ori față de acum 2 ani. În primul rând de aici vine cheltuiala foarte ridicată. De asemenea și celelalte servicii. Nu mai discutăm de utilități, electricitate ș.a.m.d.”.
Acest an universitar mai vine cu o serie de modificări pentru studenții căminiști.
Astfel, locuri pentru studenții români în cămine sunt 3300, din cele aproximativ 4000 existente în cele 13 cămine ale Universității.
Asta pentru că în căminele 10 și 16 vor fi studenți străini, cei din țări non-UE, cercetători, dar și studenți români de pretutindeni.
Pe cele 3300 de locuri, conducerea Universității a inițiat un sistem de confirmare.
„Am dorit o confirmare prin plată anticipată a locului primit. Practic, oricum se plătea anticipat la cămin, dar acum am cerut acest lucru și pentru prima lună, pentru că în anii anteriori, deși studenții care primeau cazare își confirmau locul, ne trezeam cu foarte mulți care nu erau prezenți, efectiv, în prima zi de cazare și atunci, practic, rămâneam cu locuri neocupate, pe care le gestionăm destul de dificil ulterior, în sensul de a le ocupa”, a mai spus prof.dr.ing. Daniel Munteanu.
Pentru studenții speciali, respectiv orfani sau copii ai personalului din învățământ, care nu plătesc taxa de cămin, confirmarea s-a făcut prin acte doveditoare ale statutului lor.
Deja, în prima etapă au fost confirmate 2580 de locuri, iar acum s-a trecut la listele de așteptare din fiecare facultate.
Cazarea studenților se va face în perioada 29 septembrie – 1 octombrie.
În paralel, în această perioadă, în cămine se derulează lucrări de reparații și igienizări.
Conducerea Universității speră ca acestea să se încheie până la începutul anului universitar, în 2 octombrie.