Termenul în procesul pentru Cetățuia Brașovului, în 1 martie
ÎCCJ trebuie să judece recursul formulat de cei ce își dispută dreptul de proprietate împotriva deciziei Curţii de Apel Brașov din 2017, prin care obiectivul era atribuit statului român, reprezentat de Ministerul de Finanțe.
28 Ianuarie 2022, 18:08
Procesul pentru Cetățuia Brașovului, început din mai 2015 și ajuns acum la Înalta Curte de Casație și Justiție, va avea termen în 1 martie.
ÎCCJ trebuie să judece recursul formulat de cei ce își dispută dreptul de proprietate împotriva deciziei Curţii de Apel Brașov din 2017, prin care obiectivul era atribuit statului român, reprezentat de Ministerul de Finanțe. Acest drept de proprietate este însă unul provizoriu.
Recurs au făcut și cei de la Primăria municipiului Brașov, care vor proprietatea obiectivului, pentru a putea investi în reabilitare.
”Sperăm ca procedura să se finalizeze cât mai repede. Să se păstreze deciziile anterioare prin care Cetățuia revine statului sau Înalta Curte de Casație să ia decizia ca aceasta să revină direct municipiului. Odată cu finalizarea procedurii, împreună cu Ministerul Culturii putem demara și noi procesul de reabilitare a cetățuii pentru că de atâția ani starea ei se degradează în fiecare zi. Este un monument reprezentativ pentru municipiul Brașov și pentru ceea ce înseamnă turismul la nivelul orașului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
Reamintim că procesul pentru recuperarea Cetăţuii de la SC Aro Palace SA a fost deschis în 6 mai 2015, iar primul termen de judecată a fost abia în data de 4 martie 2016. Ulterior, atât Tribunalul Braşov, în octombrie 2016, cât şi Curtea de Apel Braşov, în iunie 2017, au dispus ca obiectivul să treacă în proprietatea Statului Român.
În baza deciziei Curții de Apel Brașov, Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a intabulat provizoriu Cetăţuia, ceea ce înseamnă că are drepturi depline asupra imobilului. Deciziile instanţelor braşovene au fost atacate încă din 2017, iar acestea se judecă la ICCJ.