Tineri români și germani, în căutarea știrilor reale la Radio România Brașov | Audio
Nurnberg, Augustin și Brașov sunt localitățile din care provin cei 20 de adolescenți care au vizitat astăzi redacția Radio România Brașov, în cadrul unui proiect Erasmus finanțat de Uniunea Europeană.
Articol de Camelia Vlad, 31 Octombrie 2024, 13:57
Tema principală dezbătută, după turul studioului, a fost producerea știrilor de radio și modalități de identificare și combatere a știrilor false.
Ce impresie le-a lăsat vizita la Radio România Brașov?
De ce sunt necesare astfel de acțiuni practice ne-a spus directorul Școlii Gimnaziale nr. 25 Brașov, Manuela Piroska:
”Suntem într-un proiect cu centrele de tineret din Nurnberg și în cadrul acestui proiect, parte din tematică este despre «news» și «fake news». Încercăm să învățăm copiii să facă diferența între exact ce ne-ați povestit dumneavoastră mai devreme, între aceste lucruri, între știrile care sunt reale și știrile care nu sunt reale. Ei au acces la foarte multe informații, însă nu știu să o sorteze și atunci asta încercăm să facem noi, cu ajutorul dumneavoastră. Sunt lucruri care, din păcate, nu se fac în școală și sunt lucruri pe care copiii nu le pot afla decât prin cadrul acestor proiecte”.
Mai mulți dintre acești adolescenți au avut șansa să viziteze și un post de radio din Nurnberg, însoțiți de unul dintre coordonatorii proiectului, care lucrează la un centru de tineret din orașul german, Iohannes Spiegel.
”Suntem aici pentru a trăi în spiritul european și să simțim parteneriatul cu orașul Brașov. În acest moment în care tinerii sunt asaltați de un volum mare de informație neverificată, provenită cel mai des de pe rețelele sociale, este foarte bine că putem descoperi cum se produce o informație, o știre corectă, din surse verificabile. Pentru copii este importantă această experiență, pentru a înțelege cum se produc știrile și cum pot fi combătute știrile false”, a spus Iohannes Spiegel.