Toate platformele de deșeuri din Brașov vor beneficia de sisteme de colectare selectivă
Primăria a obținut o nouă finanțare de la PNRR,pentru 93 de ecoinsule digitalizate. Acestea se adaugă celor 74 deja amplasate șicelor 275 pentru care Municipalitatea a obținut finanțarea prin PNRR, în primaparte a acestui an.
09 Noiembrie 2023, 12:12
Brașovul parcurge o nouă etapă în gestionarea deșeurilor de la populație: cea de extindere a sistemului de colectare selectivă la toate platformele de depozitare a deșeurilor din municipiu, prin insule ecologice informatizate cu containere separate pentru fiecare tip: biodegradabil, rezidual, sticlă, hârtie și carton, plastic și metal.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat lista cu administrațiile care au obținut finanțare prin PNRR, în cea de a doua etapă a achiziției de ecoinsule digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, care include și proiectele Brașovului, în total 93 de ecoinsule. Acestea se adaugă celor 74 amplasate de primărie în 2022 și celor 275 pentru care municipalitatea a obținut finanțare, prin PNRR, în prima parte a anului. În acest fel, Brașovul trece în totalitate la un sistem de colectare selectivă controlat, toate platformele actuale, cu sisteme de containere, fiind înlocuite de aceste ecoinsule digitalizate supraterane. Lor li se adaugă și 25 de ecoinsule subterane, care vor fi amplasate în zone intens circulate.
„Obiectivul Brașovului este să devină cel mai prietenos oraș cu mediu din România, o adevărată capitală verde, iar o componentă importantă pentru acest obiectiv este un management sustenabil al deșeurilor. Odată cu acest anunț, colectarea deșeurilor de la brașovenii care locuiesc la blocuri trece la un alt nivel, acela al normalității, în care atunci când îi soliciți cetățeanului să colecteze selectiv, îi oferi și infrastructura necesară. Odată cu obținerea acestei finanțări nu doar că vom ajunge la performanța de a dota toate platformele de depozitare a deșeurilor din cartiere cu astfel de sisteme, dar vom avea, în zonele circulate, și sisteme subterane de colectare selectivă. Iar acest lucru se întâmplă cu o economie la bugetul local de 40 de milioane de lei, pentru că am reușit să atragem fonduri nerambursabile pentru 368 de ecoinsule. Înlocuirea platformelor clasice de depozitare a deșeurilor cu ecoinsule informatizate este un pas important spre a avea un oraș curat, un oraș civilizat”, a declarat primarul Allen Coliban.
Cele 93 de ecoinsule sunt de tip 2, compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc.
Achiziția insulelor ecologice digitalizate se va realiza de către MMAP în numele beneficiarilor. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.
Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.
Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.
Valoarea totală a finanțării solicitate pentru cele 93 de ecoinsule este de 8.692.765,5 lei, fără TVA, finanțarea este acordată prin PNRR, Componenta C3 – Managementul Deșeurilor, Subinvestiția I1.B runda 2.