Tot mai multe amenințări la Centrul pentru persoane fără adăpost
Aproximativ 60 de persoane sunt acum la Centrul pentru persoane fără adăpost, iar angajații de aici " nouă la număr, încearcă să țină situația sub control.
08 Aprilie 2020, 17:48
Aproximativ 60 de persoane sunt acum la Centrul pentru persoane fără adăpost, iar angajații de aici - nouă la număr, încearcă să țină situația sub control. Însă chiar și ei spun că uneori este dificil. Asta pentru că, odată cu instalarea stării de urgență, toate persoanele găsite pe stradă, uneori chiar fără a se verifica dacă au sau nu adăpost, au fost aduse și găzduite în adăpostul de noapte.
Potrivit reprezentanților Centrului, cei care erau deja aici, au rămas izolați și au înțeles mesajul autorităților, în timp ce nou veniții nu prea țin cont de acest lucru. În plus, sunt și persoane cu adicții.
"Noi încercăm să restricționăm accesul lor. Pe de altă parte această restricționare poate duce în partea cealaltă, în a-i încălca drepturile și deja am avut amenințări și avem amenințări că vom fi dați în judecată pentru că nu îi lăsăm să iasă. De când s-a instaurat această stare de ugență, numărul abuzurilor și al amenințărilor este în continuă creștere. Încercăm să rămânem oameni, dincolo de profesie. Ne este greu, cu unii reușim, cu alții, din păcate, nu se pot face prea multe schimbări. Distrug zilnic, de la încuietori, pânăla mobilier, marea majoritate asigurându-ne că dacă îi mai ținem mult, vor devasta tot", a spus Lucian Isaicu, coordonatorul personalului din Centrul de pe strada Zizinului.
Acesta spune că o soluție ar fi ca ordonanța care obligă autoritatea publică locală să îi găzduiască să fie completată și cu o soluție de sprijin social și psihologic, adică aceștia să primească și consiliere psihologică. Pe de altă parte, Lucian Isaicu spune că, la Centru sunt și persoane care au un loc de muncă și un venit asigurat. Ei respectă regulile, inclusiv purtând mască și mănuși atunci când sunt nevoiți să iasă. Un astfel de caz este Doru Urzică. Are 63 de ani și de profesie este subinginer. De un an de zile este beneficiar, iar de cinci zile este angajatul Centrului, ca și supraveghetor, și ajută la îngrijirea celor care îi sunt colegi.
"Împărțim hrana, o dăm individual. Sunt 3 mese pe zi, cam insuficientă mâncarea. Mă protejez atâta cât se poate, cu toate că e un inamic necunoscut și nu știm ce probleme sunt, dar nu mi-e frică încă", a spus Doru Urzică.
Pentru a-i proteja pe angajații centrului, dar și pe cei care locuiesc acolo de ieșirile unora dintre beneficiari, Poliția Locală are un post permanent la centru.
"Este destul de dificil să fii polițist local aici deoarece probleme există. Sunt oameni cu probleme sociale, sunt oameni care nu vor să respecte anumite reguli de izolare, de stat înăuntru în camere, dar facem față. Am avut situații în care a trebuit să intervenim pentru că erau recalcitranți, au sărit la îngrijitori, la personalul care îi ajută. Persoanele au fost calmate, s-a luat măsura sancționărilor", a precizat Adrian Dinu, angajat al Poliției Locale Brașov.
În prezent, Centrul este deservit de cinci supraveghetori, un asistent social, un coordonator, un asistent medical și un medic. Lucian Isaicu transmite comunității să fie tolerantă și solidară și să nu condamne persoanele din acest centru. Iar dacă pot să sprijine Centrul, sunt invitați să o facă.