Tot mai multe persoane resimt sindromul oboselii cronice
Cele mai recente studii arată ca peste 41.000 de români suferă de oboseală cronică.
Articol de Adina Milea, 10 Iulie 2024, 12:03
Stări de slăbiciune care nu se ameliorează prin odihnă, dureri de cap, senzații de greață sau amețeli.
Mai exact, sindromul oboselii cronice. Tot mai multe persoane îl resimt în ultima vreme. Specialiștii susțin că stresul sau sistemul imunitar slăbit se numără printre cauzele apariției oboselii cronice.
„Poate avea cauze multiple, atât hormonale, provocat de epuizarea termică, pentru că trăim o perioadă cu temperaturi foarte ridicate, ceea ce presupune un șoc pentru organismul și pentru creierul uman. Pe de altă parte, stresul survenit pe fond emoțional, atât la locul de muncă, cât și acasă, poate fi o altă cauză. O altă cauză a acestui sindrom de oboseală cronică poate fi o nemulțumire constantă pe care omul o are în viață și pe care nu și-a tratat-o”, a declarat psihologul Claudia Vîja.
Sindromul oboselii cronice nu are un tratament medicamentos, însă el poate fi gestionat prin diversificarea activităților, alimentație sănătoasă sau plimbări în natură.
„Hidratarea are un rol extrem de important, apa te ajută. Pe de altă parte, este demonstrat științific că la momentul actual această hidratare cu apă cât mai alcalina are efecte și asupra stării de bine. Alimentația fără prăjeli și fără zahăr, ținerea unui jurnal afectiv iarăși ajută foarte mult. Poate sunt persoane care se simt copleșite de acest stres pe care îl resimt. Atunci e bine să scrie principalele stări pe care le au pe o hârtie să le identifice și să se gândească la o perioadă, la o situație în care aceste stări le-au ajutat”, a adăugat Claudia Vîja.
Cele mai recente studii arată ca peste 41.000 de români suferă de oboseală cronică.
Citește și: 4,4 milioane de turiști au venit în România în primele 5 luni ale anului