Tradiția Crosului 15 Noiembrie, dusă mai departe, simbolic, doar de 2 "novembriști"
Activitățile legate de comemorarea momentului 15 noiembrie 1987 " când a fost revolta muncitorilor brașoveni împotriva regimului ceaușist " vor fi suspendate, în acest an, din cauza contextului pandemic.
26 Octombrie 2021, 14:46
Activitățile legate de comemorarea momentului 15 noiembrie 1987 – când a fost revolta muncitorilor brașoveni împotriva regimului ceaușist – vor fi suspendate, în acest an, din cauza contextului pandemic.
Totuși, momentul nu va trece neobservat:
“Este cel mai longeviv eveniment sportiv al Brașovului. Totuși, și anul acesta, ca să nu pierdem continuitatea, 2 colegi din Asociația 15 Noiembrie - care au fost pe străzile Brașovului în zilele acelea - vor alerga simbolic pe traseul de la Autocamioane Brașov până în fața Prefecturii. De asemenea, ca să putem respecta distanțarea fizică, anul acesta nu o să oficiem ceremonialul religios. Cei care doresc să depună coroane de flori o pot face în decursul zilei de 15 noiembrie. 1 sau 2 colegi vor fi la troița de la Spitalul Județean”, a spus președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu.
15 Noiembrie 1987 este „ziua care nu se uită”, așa cum îi spun brașovenii. A fost ziua în care a fost dat semnalul unei schimbări ce avea să vină doi ani mai târziu, la Revoluția din 1989. Semnalul că regimul se clătina și nu mai era susținut nici măcar de muncitori - cei cu care regimul își legitima puterea, pretinzând că îi ocrotește.
În seara de 14 noiembrie, muncitorii de la „Steagu Roșu” primeau fluturașele de salariu, ciuntit, din nou. Au oprit lucrul, iar dimineața, la venirea schimbului 1, nemulțumirile au luat amploare. Într-un protest spontan, au pornit spre „Județeana de partid”, iar pe drum li s-au alăturat mii de alți brașoveni. La Spitalul Județean, protestul social s-a transformat în protest împotriva regimului.
Revolta muncitorilor a fost înăbușită violent de către regim și doar intervențiile din afara granițelor au făcut ca muncitorii arestați, judecați și condamnați – 61, în total, să nu fie executați. Au fost deportați în alte orașe, de unde au revenit după căderea regimului. Torționarii lor nu au fost pedepsiți nici astăzi.