Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae, în județul Brașov
Seara de 5 decembrie este una specială pentru copii.
Articol de Ruxandra Stoica, 05 Decembrie 2024, 10:46
Odată cu începutul lunii decembrie și până de Bobotează, în multe zone din țară, mai ales în cele de la sat, sunt readuse la viață cele mai frumoase tradiții și obiceiuri ce se păstrează în zilele de sărbătoare.
Și în județul Brașov, încă din ziua de Sfântul Nicolae, cete de feciori se adună și se pregătesc pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului.
Managerul Centrului Cultural Reduta, Adrian Vălușescu:
Există obiceiul ca în seara de Ajun de Moș Nicolae, în satele din județul Brașov și nu numai, tinerii să se adune pentru a forma ceata de feciori, acel grup care va duce sărbătorile și tradițiile de iarnă în comună. Ei trebuie să-și aleagă conducerea, trebuie să aleagă cine este cel care va răspunde de partea financiară, trebuie să aleagă pe cei care vor răspunde de ce va mai trebui pentru balurile pe care le vor organiza și de asemenea trebuie să-și găsească o gazdă, pentru că în fiecare an este, de obicei, altă gazdă care, bineînțeles, trebuie să suporte și ea ceva cheltuieli, trebuie să găzduiască pregătirile cetei de feciori. Ei se vor întâlni periodic pentru a repeta colindele și vor merge la colindat în seara de Ajun.
Seara de 5 decembrie este, de asemenea, una specială pentru copii. Cei mici îşi lustruiesc în această seară pantofii, cizmele sau ghetuțele și îl aşteptă pe Moş Nicolae, să le aducă dulciuri și fructe.
În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare, în noaptea din 5 spre 6 decembrie, pe un cal alb, ca un soi de trimitere la prima zăpadă ce cade la începutul iernii. Tot el păzeşte Soarele pentru a nu se strecura spre tărâmurile de miazănoapte şi a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută orfanii şi fetele sărace, este stăpânul apelor, salvează de la înec corăbierii și apără soldaţii pe timp de război.