Tradițiile de Paște au fost adaptate la vremurile moderne
Odinioară, toată suflarea era implicată în activitățile premergătoare Sărbătorilor Pascale, de la curățenia generală, până la coptul cozonacilor sau vopsitul ouălor.
18 Aprilie 2022, 09:40
O perioadă încărcată de simbolistică, post și smerenie, Săptămâna Mare atrage după sine și multă muncă pentru gospodine.
Odinioară, toată suflarea era implicată în activitățile premergătoare Sărbătorilor Pascale, de la curățenia generală, până la coptul cozonacilor sau vopsitul ouălor.
În zilele noastre, însă, prea puțini mai păstrează obiceiurile de altădată. Obiceiurile străvechi sunt înlocuite de altele noi, iar tradițiile sunt adaptate la vremurile moderne.
În Țara Făgărașului, de pildă, din lipsă de timp, multe gospodine nu mai vopsesc ouăle în Joia Mare, ci atunci când au liber de la serviciu.
Însă, chiar dacă acum se găsesc caserole cu ouă roșii în supermarket, tradiția trebuie păstrată și transmisă mai departe, celor mici, a precizat pentru Radio România Brașov FM Alina Zară, fondatoarea Muzeului de Pânze și Povești din Mândra:
„Mulți dintre noi încercăm să păstrăm, în toată nebunia asta contemporană, o bucățică de poveste veche. Poate nu mai reușim să vopsim ouăle în Joia Mare, cum făceau bătrânii noștri, ci sâmbăta, când nu suntem la job. Sau poate avem șansa unei vineri libere de la serviciu și le facem atunci. Din fericire, ouăle încă le mai înroșim cu foi de ceapă, în ștrampi, cu frunze (...) și le dăm luciu cu o bucată de slănină - un fel de mic atelier pe care mulți îl fac pentru timp de calitate împreună cu copiii lor”.
Dacă odinioară, înainte de Paște, ulițele satului se umpleau de mirosul cozonacilor proaspăt scoși din cuptorul de pâine, acum, prea puține familii mai păstrează acest obicei.
„Sâmbăta se cocea. Se coceau cozonacii, pâinea. Astăzi, îi comandăm. Nu mai este ce a fost. Nici nu putem aștepta de la nimeni să trăiască așa pentru că vremurile s-au schimbat, însă rigorile și simbolistica aceasta însemnau și o oarecare așezare, un rost pe care l-am pierdut o dată cu rânduiala veche”, a adăugat Alina Zară.
Însă cu sau fără rânduieli străvechi, locurile de cazare din Țara Făgărașului sunt rezervate în proporție de peste 75% de către cei care vor să petreacă Paștele departe de agitația urbană.
Sursa foto: arhivă