Transportul gratuit al elevilor navetiști din Brașov ar putea să nu mai fie gratuit de la 1 februarie
În județul Brașov, în zona metropolitană există RAT Brașov, pe care elevii îl folosesc gratuit. În afara zonei metropolitane, însă, situația este alta.
22 Ianuarie 2024, 13:57
Practic, decontul transportului, conform prevederilor legale, se face în două modalităţi. Acolo unde există serviciul public județean și sunt încheiate contracte de delegare a gestiunii între consiliile județene și operatorii de transport rutier, aceștia din urmă eliberează abonamente gratuite elevilor şi solicită ulterior decontul acestora inspectoratelor şcolare.
În cazul în care nu există mijloace de transport public pe rutele de deplasare, elevilor li se acordă o sumă forfetară, stabilită prin hotărâre a Consiliului Județean. În județul Brașov, în zona metropolitană există RAT Brașov, pe care elevii îl folosesc gratuit. În afara zonei metropolitane, însă, situația este alta. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Valentin Bucur:
„Vorbim acum de perioada după 1 ianuarie, pentru că până la 31 decembrie se decontează și s-au decontat toate abonamentele elevilor. După 1 ianuarie, conform Hotărârii de Guvern, vor trebui alocate de către Consiliul Județean licențele sau reînnoite licențele pentru transportatorii privați. În ceea ce privește transportul în afara zonei metropolitane, cele mai mari probleme sunt cele pe ruta Moieciu - Bran, pentru că, în conformitate cu această hotărâre de guvern, nu se pot deconta abonamente pe ruta completă, însemnând, dau un exemplu, din Bran, până în municipiul Brașov. Putem deconta doar până la limita zonei metropolitane”.
Cu alte cuvinte, elevul pleacă din Bran până la Râșnov pe un abonament, iar din Râșnov, care este în zona metropolitană, ia RAT-ul. Sau pleacă cu un singur autobuz și primește acea sumă forfetară pentru abonament.
“Nu știm ce se va întâmpla de la 1 februarie până când nu apare hotărârea de Consiliu Județean. Mai fac precizarea că la nivelul județului Brașov există șase operatori privați care operează în afara zonei metropolitane și care probabil vor primi licențele de transport. Dintre aceștia șase, până în prezent, doar doi au emis abonamente gratuite, urmând să-și deconteze cheltuielile cu Inspectoratul Școlar, respectiv cu Ministerul Educației”, a declarat Valentin Bucur.