Tratament dentar pentru persoanele cu dizabilități
Ramona Lengyel a înființat Asociația "Drumul Independenței", prin care își propune să-i ajute pe copiii cu dizabilități să devină tineri și adulți independenți.
25 Ianuarie 2024, 19:03
Absolventă a Facultății de Litere, o brașoveancă are mari dificultăți în vorbire, dar s-a transformat în vocea românilor cu dizabilități. Ramona Lengyel a înființat Asociația „Drumul Independenței”, prin care își propune să-i ajute pe copiii cu dizabilități să devină tineri și adulți independenți.
Pentru persoanele cu afecțiuni ale creierului este mai dificil să se trateze atunci când au probleme cu dantura, iar acestea nu beneficiază de gratuitate. Așa a fost și în cazul Ramonei Lengyel, care a găsit în cele din urmă un cabinet medical unde și-a putut trata problemele dentare. Astfel i-a venit ideea primului proiect al asociației, unul prin care să ajute persoanele cu dizabilități să-și refacă dantura. Cu ajutorul tehnologiei, Ramona Lengyel a transmis un mesaj:
„Mă consider un exemplu pentru persoanele cu dizabilități. Spun acest lucru deoarece am terminat Facultatea de Litere din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Am publicat trei cărți și am activat ca blogger de succes mulți ani. În condițiile în care mă deplasez cu greutate, nu pot vorbi clar și scriu cu dificultate. Viața mea a fost o luptă cu mentalitatea oamenilor. Am avut o mamă minunată, deschisă la minte, care a înțeles foarte bine ce i-a spus un medic. Datorită acelui doctor, mama a înțeles că trebuie să muncească foarte mult cu mine, ea m-a educat ca pe un copil sănătos, a luptat să merg la gimnaziu, la liceu și la facultate”.
Ramona știe cum să se descurce sigură și vrea să le ofere această șansă și altor persoane cu dizabilități. La prezentarea primului proiect al asociației i-a fost alături o altă persoană cu dizabilități, care a demonstrat că există oameni care „mută munții” atunci când există voință. Carmen Uscatu a reușit să construiască un spital pentru bolnavii de cancer și ar putea fi ușor numită personalitatea anului 2023 în România. Carmen Uscatu ne oferă detalii:
„Astăzi am ajuns la Brașov pentru că am avut privilegiu să o cunosc pe Ramona acum câțiva ani, în pandemie. Și spun privilegiu pentru că pe noi ne leagă ceva important, ne leagă acest drum al independenței. În 49 de ani și când aveam 24 de ani, am suferit un accident rutier în urma căruia am pierdut doi prieteni și mi-a fost amputat un picior”.
Proiectul pus la punct de Ramona Lengyel, împreună cu o clinică dentară din Brașov, va debuta pe 1 februarie.