Trecut, prezent și viitor
Mărturii ale militarilor brașoveni, cu prilejul Zilei Naționale a României
01 Decembrie 2022, 13:02
Paradele militare organizate, anual, de Ziua Națională a României, rămân unele dintre cele mai apreciate momente pentru miile de persoane care ies în stradă special pentru a-i admira pe cei care au jurat să își apere țara, chiar și cu prețul vieții. De cele mai multe ori, ziua de 1 Decembrie ne duce cu gândul la trecut, la cei care s-au jertfit pentru pace.
De-o seamă cu Vânătorii de Munte, alături de care a luptat în al Doilea Război Mondial, colonelul în retragere Isac Simion Juravschi, își amintește și acum ziua victoriei:
"Amluptat cu Vânătorii de Munte, cu divizia "Sarmizegetusa", am luptat sub faldurile tricolorului românesc. Chiar în ziua când Vânătorii de Munte au cucerit cota, iar eu am tras ultimele proiectile de la tunurile mele, pentru că eram comandant de Secție, comandam trei tunuri, au cedat nemții. A venit vestea că au capitulat nemții și atunci toate armele noastre s-au ridicat în sus și s-a tras cu rachete, cu automate, toți am sărbătorit".
Pentru pace și pentru România merg mai departe, dincolo de orice provocare, și militarii români care participă în teatrele de operații ale zilelor noastre.
Locotenentul Paul Neculoiu, comandant Companie în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" din Predeal, este unul dintre tinerii ofițeri care au fost lideri în teatrele de operații din Afganistan:
"Ceamai mare provocare a fost misiunea din Afganistan, mai ales în contextul pandemiei COVID 19. A fost o provocare să îți îndeplinești misiunea și să respecți și măsurile de prevenire și combatere a virusului. Românii ar trebui să știe că noi avem nevoie de pregătire continuă și că noi ne servim patria, oriunde ni se cere. Dacă ni s-a cerut să mergem să-i sprijinim și în alte teatre de operație, o facem cu mândrie. România, prin aderarea la NATO, și-a asumat niște responsabilități, implicit trimiterea de militari în alte teatre de operație, iar faptul că noi mergem acolo și ne îndeplinim misiunea, la cel mai înalt nivel, demonstrează că suntem pregătiți să acționăm în orice situație și aici, în România, dacă este cazul".
Sursa foto: Paul Neculoiu / Anamaria Leizeriuc
Cariera militară nu este, însă, pentru oricine. Trebuie multă disciplină, multă dragoste de țară și mult respect pentru trecut, consideră sergentul Anamaria Leizeriuc, studentă în anul trei la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov:
"Afost un mediu dur, la început, pentru mine, pentru că eram obișnuită acasă ca toată lumea să se poarte frumos, să mi se împlinească toate dorințele… Și deodată am ajuns acolo, unde eram toți egali. Consider, însă, că asta m-a întărit și m-a format și simplul fapt de a fi student în Academia Forțelor Aeriene îmi dă o satisfacție enormă. Iar mie 1 Decembrie îmi stârnește multă emoție. Cred că este vorba, în primul rând, despre omagiul pentru trecut, pentru cei care au scris pagini de istorie cu sânge".
350 de militari au defilat, astăzi, la Brașov, în aplauzele a mii de brașoveni care au ieșit să vadă parada organizată cu prilejul Zilei Naționale a României.