Trei persoane acuzate, printre altele, de furt de arbori, fals în declarații și fals intelectual, au fost reținute
Procurorii, polițiștii și angajați din Garda Forestieră Brașov instrumentează un dosar în care au fost efectuate 11 percheziții.
Articol de Marian Stoica, 30 Mai 2024, 18:59
Sub coordonarea şi supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, polițiștii din cadrul IPJ Braşov – Serviciul de Ordine Publică, IPJ Braşov – Serviciul de Investigaţie a Criminalităţii Economice, cu sprijinul lucrătorilor din Garda Forestieră şi a Biroului de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, în cursul zilei de joi, au efectuat un număr de 11 (unsprezece) percheziţii domiciliare în cadrul unui dosar penal vizând săvârşirea unor infracţiuni de furt de arbori ce au fost tăiaţi din păduri, fals în declaraţii, fals intelectual şi fals informatic.
Din cercetări a rezultat, în esenţă, că în perioada 24.01 – 15.02.2024 au fost efectuate patru transporturi de material lemnos însumând circa 75,509 metri cubi lemn rotund răşinoase din zona localităţii Şinca Nouă, deşi cele patru avize de însoţire aferente au fost emise cu privire la material lemnos din zona Predeal, menţiuni identice fiind făcute şi în aplicaţia SUMAL 2.0.
Urmare a cercetărilor demarate, a fost identificată o reţea de patru societăţi comerciale în care administratorul uneia dintre ele preluase datele de logare în aplicaţia SUMAL 2.0 de la celelalte trei în vederea emiterii de avize false de însoţire a masei lemnoase.
S-a mai descoperit că, în luna martie 2024, deoarece îi fusese suspendat dreptul de a participa la licitaţiile Direcţiei Silvice Braşov, acelaşi administrator a determinat pe administratorii celorlaltor trei societăţi să formuleze cereri de participare la o licitaţie organizată de Direcţia Silvică Braşov, cu intenţia de a îi ceda ulterior spre exploatare masa lemnoasă obţinută din partizile adjudecate.
Tot astăzi au fost reţinute trei persoane implicate în faptele de mai sus, respectiv doi dintre administratorii societăţilor implicate, precum şi o persoană care are calitatea de şef al unui ocol silvic de pe raza judeţului Braşov.
Facem precizarea că toate informaţiile făcute publice mai sus formează obiectul unei anchete penale reglementate de Codul de Procedură penală aflată în derulare şi nu sunt de natură să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
CITEȘTE ȘI: Percheziții la persoane bănuite de infracțiuni silvice