Tren de viteză, mai lent decât altele
Printre pasagerii primei curse efectuate de trenul Alstom al CFR Călători de la București la Brașov s-au numărat premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Articol de Sorin Ţîrcă, 20 Noiembrie 2024, 15:12
Noua garnitură oferă un confort sporit și poate oferi o viteză superioară, acolo unde infrastructura o permite. Aceasta, care va circula pe relația București Nord – Brașov, este doar prima dintr-o serie mult mai mare de trenuri achiziționate de CFR Călători.
„Următoarea garnitură de tren urmează să vină în luna decembrie. Pe parcursul anului 2025, până în ianuarie 2026, urmează să vină alte 37 de garnituri noi de tren. Prima dintre ele va intra tot pe acea acest traseu spre Brașov, următoarele spre Constanța și spre Craiova. Cu cât sosesc mai multe, cu atât vom merge și pe distanțe mai îndepărtate, cum ar fi cum ar fi Timișoara”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Toate garniturile de tren sunt achiziționate din fonduri europene, la care Guvernul României a venit cu o cofinanțare. Pe drumul de la București la Brașov, trenul abia a putut atinge în două momente viteza de 140 de kilometri pe oră, deși poate circula cu 160 de kilometri pe oră, dacă îi permite calea ferată.
Premierul Marcel Ciolacu a spus că alta este prioritatea în acest moment: „Acest tren, cu care am venit noi, a avut întârziere? În primul rând, trenurile nu mai trebuie să aibă întârziere. Apoi, în tot acest parcurs începem modernizarea. Deja vorbim de 140 km/h, nu se mai vorbea despre acest lucru. Un început. Deja vorbim de trenuri electrice, mai vorbim de trenuri diesel, vorbim de transport verde, vorbim de electrificare din fondul de modernizare de aproape 1.000.000.000 euro”.
Trenul Alstom pleacă în fiecare zi de la București la 9:30 și ajunge la Brașov la 12:00. În sens invers, plecarea de la Brașov este la ora 15:20 și sosirea în Gara de Nord la 17:53. În acest moment, există un tren Interregio care face mai puțin cu 14 minute decât trenul de viteză.
Citește și: Turiști români sau străini, la munte, de Ziua Națională! Unele hoteluri s-au ocupat încă din aprilie