Uite adăpostul, nu e adăpostul
Controalele făcute la toate cele 153 de adăposturi de protecție civilă din oraș au fost finalizate, iar neregulile găsite sunt dintre cele mai diverse.
08 Aprilie 2022, 14:54
Controalele Primăriei, împreună cu reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Brașov, făcute la toate cele 153 de adăposturi de protecție civilă din oraș, au fost finalizate, iar neregulile găsite sunt dintre cele mai diverse.
”Ușile nu se mai închid ermetic, lipsă garnituri. Ușile s-au deformat în timp, nu mai închid bine, deci trebuie refăcute o parte. Înăuntru avem probleme la sas, la supapele de suprapresiune, care nu mai lucrează după 30 de ani. Trebuiesc refăcute. Ziduri construite neautorizat înăuntru, recomparimentări, instalații sanitare trase, instalații electrice defecte, partea de filtroventilație nefuncțională. Ieșirile de siguranță au fost obturate cu betoane, cu pământ, nu mai pot fi folosite”, a explicat șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, Emil Pușcașu.
Cetățenii au fost solicitați să elibereze spațiile folosite ca beciuri, depozite sau anexe, iar prevederile legale spun că fiecare cetățean are doar 24 de ore la dispoziție după declararea unei stări de necesitate sau alertă pentru a goli orice adăpost.
Primăria susține faptul că este nevoie de ajutor de la Guvern pentru reabilitarea tuturor adăposturilor.
”Guvernului României îi solicităm fonduri pentru a putea amenaja în timp rapid aceste adăposturi. Pentru un municipiu de talia Brașovului, 20 de milioane de lei într-un singur an este un efort bugetar semnificativ, în condițiile în care în ultimii 30 de ani nu s-a făcut nimic în privința aceasta”, a spus primarul Allen Coliban.
Asociațiile de locatari din Brașov care dețin astfel de adăposturi au primit deja instrucțiuni de la Primărie prin care trebuie să elibereze spațiile respective, iar deșeurile pe care le strâng să fie depozitate în containerele special amenajate în fiecare cartier.