Unirea Principatelor Române a fost celebrată în Piața Unirii din Brașov
Astăzi, la 165 de ani de la Unirea Principatelor înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza, sute de brașoveni s-au prins în Hora Unirii în Piața Prundului.
24 Ianuarie 2024, 13:09
Astăzi, la 165 de ani de la Unirea Principatelor înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza, sute de brașoveni s-au prins în Hora Unirii în Piața Prundului.
Autoritățile publice locale împreună cu Garnizoana Brașov au organizat ceremonii militare și religioase. La festivitate au luat parte atât oficialități locale și cadre militare din structurile de apărare națională, securitate și ordine publică aflate în compunerea Garnizoanei Brașov, cât și cadre militare în rezervă, în retragere și veterani. Despre însemnătatea zilei ne-a vorbit prefectul Brașovului, Cătălin Văsii:
„O zi importantă pentru istoria românilor și, implicit, pentru a noastră, a brașovenilor. Evenimentul din 1859, cunoscut și sub numele de Mica Unire, este un eveniment foarte important și care a făcut posibil ca, de 1 decembrie 1918, să avem statul unitar român. Le doresc tuturor românilor ceea ce au reușit predecesorii noștri: să fie uniți în momente cheie și apoi să contribuie substanțial la dezvoltarea și crearea statului român modern, de care beneficiem noi astăzi”.
Și primarul Brașovului, Allen Coliban, a transmis un mesaj de unitate:
„Unirea aceasta, care a fost primul pas către Marea Unire, a atârnat în anumite momente de un fir de ață. Ne amintim că a existat o puternică mișcare antiunionistă care a fost la un pas să triumfe, care încerca să îl înscăuneze pe Grigorie Sturza, care era de fapt un agent al Rusiei și care urma să facă din România un stat-marionetă. Faptul că unioniștii au știut atunci să dejoace aceste planuri a dus la ceea ce înseamnă astăzi România Mare și a fost acel prim pas care ar trebui să ne inspire și pe noi. Să ne inspire în sensul unei corecte informări, în sensul dejucării acțiunilor tuturor celor care vor de fapt să dezbine și să înțelegem că indiferent de etnie și indiferent de religie, suntem toți români și suntem datori să apărăm acest stat și statul acesta va fi puternic prin contribuția fiecăruia”.
La finalul ceremoniei, sute de brașoveni, majoritatea cu cocarde tricolore și steaguri, s-au prins în Hora Unirii. În fiecare an, în data de 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, unire realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.