Universitatea Transilvania din Brașov a semnat 10 acorduri cu universități din Cuba
Universitatea Transilvania din Brașov a semnat 10 acorduri cu universități din Cuba.
09 Iunie 2022, 15:53
Universitatea Transilvania din Brașov alături de alte 5 instituți de învățământ superior de stat din România au oficializat, astăzi, la Aula Universității „Sergiu T. Chiriacescu”, parteneriate cu 12 universități din Cuba.
Semnarea acordurilor s-a făcut după o vizită a rectorilor din Cuba la Universitatea Transilvania din Brașov.
“Am constatat aici că sunt numeroase posibilități de schimb între țările noastre, la nivel universitar, vedem multe posibilități de schimburi în privința programelor de studiu, dar mai ales a programelor de cercetare, de doctorat. În contextul deschiderii Cubei către exterior și a găsirii de relații la nivel universitar și în diverse domenii, ne interesează să creăm relații de colaborare cu alte instituții din afară. Delegația noastră a fost excelent primită și s-a văzut trecerea de la relațiile online, care s-au defășurat până acum, la relațiile față în față. Brașov, pentru că are o serie de facultăți cu profile diferite și pentru că ne interesează partea de cercetare și cercetare doctorală, în special, și pentru faima pe care o are Universitatea, în ultimii ani, atât în programele de studiu, cât și în cercetare”, a explicat prof. dr. Naima A. Trujillo Barreto, de la Universitad de Sancti Spiritus.
Universitatea Transilvania din Brașov a semnat, astăzi, 10 acorduri cu universități din Cuba, dar instituția de învățământ superior din Brașov a mai colaborat cu instituții din Cuba, un exemplu fiind Universitatea din Havana.
De asemenea, Universitatea din Brașov are deja un student din Cuba, venit la Brașov cu bursă, iar alți 3 urmează să înceapă studiile din toamnă la „Transilvania”.
Ce înseamnă în plus aceste acorduri, ne-a spus rectorul Universității Transilvania, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan:
“Înseamnă, în primul rând, posibilitatea de a avea schimburi de studenți și cadre didactice, dar și de a aduce studenți care să studieze în România la ciclurile de licență, masterat, doctorat. Dar, foarte important pentru noi, cât și pentru colegii din Cuba, este colaborarea pe linie de doctorat și de cercetare. Pentru că am discutat despre posibilitatea organizării doctoratului în cotutelă, dar și despre organizarea, pentru cadrele didactice tinere din universitățile cubaneze, care nu au obținut încă titlul de doctor, deci organizarea pentru aceștia a studiilor doctorale la noi în universitate, ținând cont de faptul că avem și forma de învățământ cu frecvență redusă. Sunt mai multe posibilități de colaborare, potențialul este destul de mare”.
La Brașov au mai semnat parteneriate rectori de la Universitățile din Alba-Iulia, Arad, Ploiești, Sibiu și Suceava.
Acest lucru a fost posibil în cadrul mai larg al unui program de cooperare în domeniul educației dintre România și Cuba, primul după 1989. A fost semnat la începutul acestei săptămâni, între Ministrul cubanez al Învățământului Superior, Jose Ramon Saborido Loidi, și ministrul Educației din România, Sorin Cîmpeanu. Asta cu mijlocirea ambasadorului României la Havana, Theodora Magdalena Mircea.